Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.8.16 / dotaz č. 71131
Dobrý den,
ráda bych se zeptala na Váš názor na částečné zateplení domu.
Jedná se o sto let starý přízemní domek (cihlové zdi tl.50cm), který byl před rokem podříznut - kvůli vzlínající zemní vlhkosti a byla vložena hydroizolace. Letos chceme přistavět nové patro a chceme ponechat pro jistotu přízemí bez zateplení (aby nevznikaly plísně atd.) a zateplit jen nové konstrukce v patře (střechu a ytong podezdívku a štíty). Jedná se o vhodné a šetrné řešení? Necheme přízemí domu uškodit tím, že v něm tu vlhkost uzavřeme.
Děkuji moc předem za Vás názor.
Dobrý den,
pokud byl dům podříznut a vložena hydroizolace, mělo by být zabráněno dalšímu vnikání vlhkosti do konstrukce a problém s vlhkostí tedy odstraněn.
V tom případě by nemělo nic bránit zateplení i přízemí domu.
Jiná situace samozřejmě je, pokud by problém s vlhkostí přetrvával.
Zateplením se docílí (kromě úspory energie na topení) zvýšení teploty stěn, a to i na vnitřním povrchu. Tím by se měly odstranit problémy s případnými plísněmi např. kolem oken či v rozích, které vznikají v důsledku nízkých povrchových teplot stěny.
V případě pochybností o funkčnosti nové hydroizolace lze přízemí zateplit nějakou prodyšnější variantou zateplovacího systému. Ideální je systém s minerální vatou vkládanou do roštu a odvětrávanou vzduchovou dutinou. Alternativně lze použít kontaktní systémy (s omítkou) s vyšší propustností pro vodní páru (buď s minerální vatou, nebo speciálním polystyrenem). Pak musí být vyšší propustnosti uzpůsoben celý zateplovací systém včetně lepidel, stěrek a omítky.
Když necháte přízemí bez zateplení, z hlediska případné vzlínající vlhkosti mu neuškodíte, ale připravíte se o možnost úspory na topení a zlepšení vnitřního prostředí díky vyšší povrchové teplotě.

S pozdravem
Zdeněk Ročárek
Odpovídá:  Ing. Zdeněk Ročárek - EKIS Praha EnergySim tisk