Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.8.16 / dotaz č. 71255
Dobrý den,
dovoluji si se vás zeptat na závaznost ustanovení "nejnižší povrchová teplota".
Na zákl. kupní smlouvy na průsvitné zastřešení verandy a bazénu, kde nebyly uvedeny žádné tepelně technické parametry (kromě celkového tep. prostupu "ca U=1,9 W/m2K")- výpočet máme, umíme doložit. Po dodání a montáži investor však požaduje doložit vlastnost dle ČSN 73 0540-2 tepelná ochrana budov- požadavky a to vlastnost nejnižší vnitřní povrchová teplota konstrukce a součinitel prostupu tepla konstrukce (včetně rámu). Tímto doložením podmiňuje platbu naší faktury.
Prosím vás o předběžné stanovisko:
1-je zastřešení (celkem asi 20 m2), které nemá zateplený** obvodový rám "výplní otvorů"?
-projekt předpokládá, že zateplení naší plechové "pozednice" (ta slouží pro upevnění obloukových žeber - krokví) provede stavba (zateplení není v naší dodávce)
.. ale hlavně:
2-je zadržení platby kvůli nedoložení (ani nesplnění) požadavku "nejnižší povrchová teplota" nosného aluminiového žebra (=krokev) oprávněné?
- žebro MÁ přerušený tepelný most (nemá ani žádné příčné svorníky), avšak zřejmě má horší tepelně technické vlastnosti než plocha "zasklení" protože místo dvou vzduchových mezer tl. 19 mm má dutinkové těsnění z EPDM tl.19 mm, jehož tep. vlastnosti neznáme.
Děkuji předem alespoň za rychlý názor,
zdravím,
Dobrý den pane Jando,
pokusím se Vám dát názor.

Norma ČSN 73 0540-2 rozděluje konstrukce na stavební konstrukce a výplně otvoru. Níže uvádím definice ČSN 730540-2, z nichž je zřejmé, že průsvitné zastřešení verandy je průsvitnou částí lehkého obvodového pláště, tedy výplní otvoru. Vnitřní povrchová teplota byl dříve jednoznačně závazný požadavek normy ČSN 73 0540-2, a to pro všechny konstrukce. Na normu, i výslovně na tento požadavek, se odkazuje vyhláška 268/2009 Sb., o technických požadavcích na stavby (vybraná ustanovení níže). V roce 2012, ale došlo ke změně požadavku na vnitřní povrchovou teplotu u výplní otvorů. Od dubna 2012 již normové hodnoty teplotního faktoru pro hodnocení vnitřní povrchové teploty nejsou požadované, ale pouze doporučené. Pokud tedy byla realizována konstrukce zastřešení verandy po dubnu 2012, resp. stavba schvalována po dubnu 2012, pak již nelze vymáhat splnění požadavku na vnitřní povrchovou teplotu, pokud toto není přímo součástí smlouvy o dílo.

I kdyby byla realizace nebo schvalování stavby dříve než v dubnu 2012, není požadavek na vnitřní povrchovou teplotu pro výplně otvorů v prostorech nad 60% absolutní. Norma říká že v prostorech s návrhovou relativní vlhkostí vnitřního vzduchu > 60 % (to bazén je) mají v zimním období výplně splňovat normový požadavek (dnes doporučení) nebo má být při splnění požadavku na součinitel prostupu tepla (to Vaše konstrukce splňuje) zajištěna jejich bezchybná funkce při povrchové kondenzaci a vyloučeno nepříznivé působení kondenzátu na navazující konstrukce (např. zajištěním odvodu kondenzátu). Nelze-li požadavek (dnes doporučení) splnit (např. v prostoru s návrhovou relativní vlhkostí vnitřního vzduchu blízkou 100 % - to bazén je), je vhodné zajistit v zimním období tak nízkou relativní vlhkost vnitřního vzduchu podél celého vnitřního povrchu konstrukce, aby výplň otvoru mohla doporučení splnit. Výplň otvoru tedy u bazénu nemusí splňovat požadavek (dnes doporučení) na vnitřní povrchovou teplotu, pokud splňuje požadavek na součinitel prostupu tepla a je zajištěna bezchybná funkce (odvod kondenzátu, ofuk teplým vzduchem apod.).

Myslím, že s užitím výše uvedených argumentů můžete požadavky objednatele, který zadržuje platbu, odmítnout.
S pozdravem
Tomáš Kupsa

Definice konstrukcí v normě ČSN 73 0540-2:
stavební konstrukce
stěny , lehké obvodové pláště , příčky , střechy , stropy a podlahy
POZNÁMKA: Konstrukce kromě výplní otvorů.
výplně otvorů
okna, světlíky , dveře , vrata a střešní poklopy a jejich sestavy, včetně doplňkových prvků (roletové boxy, větrací prvky apod. ), osazené do otvoru v budově , a průsvitné části lehkého obvodového pláště
POZNÁMKA Výplně otvorů se hodnotí včetně rámů.

Vybraná ustanovení vyhlášky 268/2009 Sb., o technických požadavcích na stavby zezávazňující požadavky ČSN 73 0540-2:
§ 8 Základní požadavky
(1) Stavba musí být navržena a provedena tak, aby byla při respektování hospodárnosti vhodná pro určené využití a aby současně splnila základní požadavky, kterými jsou
a) mechanická odolnost a stabilita,
b) požární bezpečnost,
c) ochrana zdraví osob a zvířat, zdravých životních podmínek a životního prostředí,
d) ochrana proti hluku,
e) bezpečnost při užívání,
f) úspora energie a tepelná ochrana.
(3) Výrobky, materiály a konstrukce navržené a použité pro stavbu musí zaručit, že stavba splní požadavky podle odstavce 1.
§ 26 Výplně otvorů
(2) Výplně otvorů musí splňovat požadavky na tepelně technické vlastnosti v
ustáleném teplotním stavu v souladu s normovými hodnotami.
Odpovídá:  Ing. Tomáš Kupsa* - EKIS Tábor tisk