Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.9.16 / dotaz č. 72144
Dobrý den, chystáme opravu starého domu z 1.pol 20.stol. zdi jsou 600mm do výše 2m kamenné a zaklady do hloubky 30-40 cm s cca 10-15 cm vybočení ven na vnější stranu zdi. Chceme vevnitř zateplit betonovou podlahu která je v současnosti pouze 5 cm beton a pod tím štěrk. Na to chceme dát XPS 10 cm. A z venku zateplit fasádu 12cm grafit polystyren a cca 6cm XPS zateplit sokl 30 cm pod úroveň terénu. Je takové řešení pro tento typ stavby vhodné?
Dobrý den, děkuji za dotaz a sděluji následující

Návrh stavebních úprav domu by měl být komplexní, včetně správného návrhu vytápění a ohřevu teplé vody. Dobré je výpočtem zjistit, jaké tepelné ztráty má váš dům a pokusit se získat dotaci na jeho zateplení (dotační program zelená úsporám), případně vyměnit zdroj tepla (kotlíková dotace). Do zateplení by pak bylo možno zahrnout i strop, případně výměnu oken a současně by vám byla poskytnuta odborná podpora.
Pro návrh zateplení každé konstrukce je třeba znát, kromě jiného, její vlhkostní stav. Vlhkost zdiva lze změřit v ustálených podmínkách kvalitním vlhkoměrem. U kamenné zdi se základem jen 40 cm pod terénem lze předpokládat vlhkost i nerovnost povrchu (praskliny). Její odizolování proti vlhkosti bude zřejmě technicky složité a prohloubení základů do nezámrzné hloubky (0,80-1,1 m pod terén) neekonomické. Pomohla by možná drenáž kolem domu, pozor na podkopání základů. Šedý polystyren je z tepelného hlediska kvalitnější než bílý, má součinitel tepelné vodivosti λ = 0,032 W/m1K, jeho faktor difuzního odporu μ je ale pro vlhkou konstrukci stále dosti vysoký (děrovaný má μ = cca 10, neděrovaný μ = cca 20-40). Čím menší je faktor difuzního odporu μ, tím lépe propouští materiál vodu ve formě páry. Na vlhčí zeď lze proto doporučit spíše izolační vatu (μ = cca 2-5). Tloušťku izolace je nutno spočítat tak, aby odpovídala normě ČSN 730540 Tepelná ochrana budov. V ní je uvedena hodnota požadovaného součinitele prostupu tepla pro vnější těžkou stěnu UN,20 = 0,3 W/m2K. Pro dosažení takové hodnoty by bylo nutno přidat na kamennou zeď tl. 600 mm alespoň 180 mm běžné izolační vaty se součinitelem tepelné vodivosti lambda nejvýše λ= 0,039 W/m1K. Čím nižší je lambda, tím lépe materiál izoluje. Záleží také na druhu kamene a maltě zdi. Tloušťku izolace lze zmenšit použitím kvalitnější izolační vaty. Stěnu je nutno posoudit jak z hlediska tepelně technického, tak i vlhkostního. Vlhkost ve zdivu se nesmí během let hromadit, musí se vždy v letním období odpařit. Posoudit je třeba i faktor vnitřního povrchu stěny f Rsi, aby nedocházelo ke kondenzaci na vnitřním povrchu (plíseň).
Podlaha na zemině má velký vliv na tepelnou pohodu v domě. Požadovaná hodnota součinitele prostupu tepla pro podlahu přilehlou k zemině je UN,20 =0,45, doporučená 0,30 W/m2K. Tepelný odpor při prostupu tepla podlahou by tedy měl být přibližně mezi 2,2 až 3,3 m2K/W. Tato hodnota odpovídá tl. 100 až 130 mm podlahového polystyrenu s lambdou 0,039 W/m1K. V případě extrudovaného polystyrenu XPS s lambdou 0,032 W/m1K by mohla vyhovět tl. 100 mm. Pro podlahu se též posuzuje pokles dotykové teploty Δθ10 (°C). Dovolený pokles dotykové teploty podlahy je opět stanoven normou podle účelu místnosti.
Správnou skladbu podlahy, to jest podkladní beton, hydroizolaci (případně radonovou izolaci), tepelnou izolaci, roznášecí betonovou mazaninu a nášlapnou vrstvu by měl navrhnout projektant.
Pokud dojde k zateplení více než 25 % celkové obálky budovy (větší změna dokončené budovy), má být zpracován průkaz energetické náročnosti budovy PENB.
Pro podrobnější informace je možno se obrátit osobně na středisko EKIS v blízkosti vašeho bydliště, vždy v pondělí a ve středu (14 - 17 hod). Je však nutno se předem telefonicky objednat.

S pozdravem
Ing. O.Schreiber, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Oto Schreiber* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk