Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.9.16 / dotaz č. 72348
Dobrý den​​,
mám dotaz na PENB.
Na oficielních webových stránkách www.prukaznadum.cz je uvedeno:

1) Při zadání "bytový dům" se zde píše:
Zákonná povinost vypracování PENB k určitému datu byla zrušena. Nově tak nevzniká povinnost vypracování PENB na bytový dům, pokud nedochází k renovaci (pokud se renovuje více než 25 % obálky), prodeji nebo pronájmu.

2)
Výjimku má prodej nebo pronájem samostatného bytu, kdy v případě, že SVJ majiteli nepředloží již hotový průkaz pro celý dům (protože zákonná povinnost nabíhá podle velikosti domu viz. výše), může majitel bytové jednotky předložit přehled spotřeby energie (dle všech paliv) a plateb za ně za poslední 3 roky.

3) V rubrice Časté otázky se píše:
V případě energeticky vztažné podlahové plochy větší než 1.500 m2 jej musí mít zpracován do 1.1.2015, plochy větší než 1.000m2 do 1.1.2017 a pro všechny ostatní plochy do 1.1.2019.

Bod 1) nekoresponduje s bodem 3). Není nám proto jasné, jestli tedy máme za povinnost nechat vypracovat PENB a za jakých okolností, když jsme svj - bytový panelový dům se 31 jednotkami. Dále se chceme zeptat, zda stále platí bod 2).

Velice děkuji za brzkou odpověď a ujasnění.

S pozdravem
Dobrý den, bod 1 a 2 platí bod 3 už neplatí, ve Vašem případě máte povinnost mít PENB při prodeji a pronájmu a při větší rekonstrukci