Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.9.16 / dotaz č. 72403
Dobrý den,
potřeboval bych zateplit strop mezi trámy (pod nezateplenou půdou). Špatná zpráva je, že jsem neznale trámy zaklopil OSB deskami (2,2 a 1,8 cm). Dobrá je, že stěny mezi trámy jsou vyzděné do výšky jen tak, že mezi vrškem stěny a OSB deskami je cca 4 cm mezera (vedoucí na půdu). Vzdálenost mezi stěnami (tj. délka trámů) je cca 3,7 m. Trámy jsou vysoké 20 cm. (chtěl bych je nechat alespoň trošku přiznané.) Co nyní? Mám dát zespodu mezi trámy - SDK, parozábranu a izolaci (jakou)?. Měla by být ta izolace tak 15 cm vysoká, aby zbyla ta odvětrávací mezera pod osb deskami?...Měla by být ta izolace tak 15 cm vysoká, aby zbyla odvětrávací mezera pod osb deskami?Bude ta mezera nad izolací dostatečná k případnému odvětrání vlhkosti v případě vzniku rosného bodu pod deskami? Velmi děkuji. (mohu poslat pro lepší vizualizaci fotky a zavolat)
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Při návrhu zateplení stropu pod nevytápěnou půdou jde jistě prvořadě o zajištění, aby ke kondenzaci nedošlo. Druhá věc je dostatečné zateplení, bez tepelných mostů a pokud možno tak, jak doporučuje norma.

Jedná se o ČSN 73 0540-2 Tepelná ochrana budov – požadavky. Stanovuje a doporučuje v jaké kvalitě zateplit, řeší samozřejmě i kondenzaci v konstrukci a tepelné vazby (řekněme tepelný most).
Začněme požadavky na zateplení. Norma stanovuje tři hodnoty pro stanovení potřebné tloušťky tepelné izolace – požadovanou, doporučenou a cílovou pro nízkoenergetickou výstavbu. Jedná se o hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor).
Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro strop pod nevytápěnou půdou (se střechou bez tepelné izolace) 0,30 (W/m2.K). Doporučená hodnota je 0,20 (W/m2.K). Pro nízkoenergetickou výstavbu je U 0,15 až 0,10 (W/m2.K).
Minimální požadovanou a patrně i tu pro pasivní domy bych pro tento případ vyloučil.

Zbývá tedy dostat se na hodnotu doporučenou, kolem 0,20 (W/m2.K). Tomu odpovídá jak se udávalo postaru, hodnota tepelného odporu R cca 5 (m2.K/W) a tomu zase tloušťka tepelné izolace na bázi minerální vlny 20 cm. To za předpokladu tepelné vodivosti minerální izolace ne horší než 0,040 W/m.K a hlavně – vrstva 20 cm bude souvislá, nepřerušená trámy. Ty vytváří již zmíněný tepelný most, tedy v linii stropních trámů bude docházet k výrazně vyššímu prostupu tepla (součinitel tepelné vodivosti dřeva je 0,18 W/m.K, tedy 4x až 5x horší než minerální vaty.
Pokud je Vaším přáním nechat trámy alespoň zčásti přiznané, znamená to, vložit podhled ze sádrokartonu mezi ně a nyní můžeme na výšku trámů 20 cm jaksi „posunovat“ podhled a hledat optimální polohu.

Nabízí se řešení posunout podhled tak, aby hlavní část tepelné izolace byla nad OSB deskou a menší část pod. Tím se z OSB desky stane defacto parozábrana.
Umístění parozábrany mezi dvě vrstvy izolace je možné v případě dodržení pravidla o poměru tlouštěk izolace 1:4 – pod:nad parozábranou (např. pokud tloušťka izolace nad parozábranou činí 160 mm, pak tloušťka izolace pod ní může bez výpočtu činit max. 40 mm). Nebo-li, musí se splnit podmínka, aby poměr tepelný odpor skladby pod parozábranou (OSB) / tepelný odpor celé skladby byl min. 1 / 4.
Pokud se dává pod parozábranu více izolace, je nutno skladbu ověřit tepelně technickým výpočtem a provést výpočet roční bilance vlhkosti v konstrukci (podle ČSN 73 0540-2).

Příklad: viditelné trámy do výšky cca 14 cm, pak sádrokarton a nad ním 40 mm vláknité izolace, následuje OSB, nad ní alespoň (min.) 160 mm izolace. Pokud má být půda pochozí, lze vytvořit nad OSB křížový rošt např. z hranolů výšky 2x 10 cm a mezi ně vložit rohož MV 2 x 10 cm, zaklopit prkny, mezery mezi nimi zajistí odvětrání skladby.

Předností řešení je odstranění tepelného mostu trámů – izolace probíhá nad souvisle (jen body křížení roštu). Můžeme zvětšit tloušťku izolace (tedy pokud je na půdě místo, předpokládám že zvýšení nevadí) a tím splnit doporučení normy. Nemusíme se trápit s prováděním fóliové parozábrany pod konstrukcí stropu, konstrukce bude difúzně otevřená. Tohle není samozřejmě jediné možné tvarové a materiálové řešení.
Když se vrátíme k řešení parozábrany společně s podhledem - optimálně souvisle bez přerušení trámy (tedy spustit pod a trámy zakrýt) a velmi pečlivě provést utěsnění spojů fólie a její návaznosti na zdi po obvodu. Odvětrání možno vylepšit dodatečnou perforací OSB desky.
Nedovedu si představit zajištění těsnosti parozábrany v případě jejího napojování na boky trámů. Tepelné mosty trámů pak zvyšují riziko kondenzace podél nich.

Pokud pro Vás bude přínosem konzultovat další možná technická řešení, lze určitě doporučit bezplatnou osobní konzultaci v naší kanceláři v Českých Budějovicích (poradenství v rámci EKIS, telefonicky předem objednat, kontakty na www.eccb.cz).

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice.
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk