Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.9.16 / dotaz č. 72452
Dobrý den,
v rodinném domě jsou 2 byty s neoddělenými rozvody vytápění a teplé vody. Zdrojem tepla a teplé vody je kondenzační kotel, před kterým je instalován odečítací plynoměr. Náklady na vytápění budu mezi oba byty rozpočítávat podle vyhlášky 269/2015 Sb. podle údejů indikátorů na topných tělesech, podobně náklady na teplou vodu podle údajů vodoměrů. Není mi však jasné, jak mám rozdělit celkové náklady (údaj plynoměru) na náklady na topení a náklady na TV. Který předpis to určuje a jak? Je nutné instalovat kalorimetry na výstup z kotle na topení a na výstup teplé vody? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,

rozdělení spotřeby na složku vytápění a složku teplé vody je opravdu nejlepší a nejjednodušší, pokud je instalován kalorimetr.
Mělo by stačit instalovat jeden kalorimetr, např. na teplou vodu. Spotřeba na vytápění by se pak dopočetla jako rozdíl mezi celkovou spotřebou kotle mínus spotřeba tepla na teplou vodu dle kalorimetru.

Pokud kalorimetr instalován není, měl by se zvolit postup dle Vyhlášky č. 194/2007 Sb. kterou se stanoví pravidla pro vytápění a dodávku teplé vody, měrné ukazatele spotřeby tepelné energie pro vytápění a pro přípravu teplé vody a požadavky na vybavení vnitřních tepelných zařízení budov přístroji regulujícími a registrujícími dodávku tepelné energie.
V § 7, odst. 3, písm. b) se uvádí:
"b) v případě přípravy teplé vody ve zdroji tepelné energie (kotelně) umístěném v budově může být měření tepelné energie nahrazeno stanovením množství paliva na její přípravu (např. podle spotřeby mimo otopné období), případně použitím vzájemného podílu spotřeby tepelné energie na přípravu teplé vody 40 % a na vytápění 60 %."

Je tedy možné stanovit spotřebu teplé vody dle letního období, nebo poměrem 60 % vytápění, 40 % teplá voda.
Takto stanovaná spotřeba však nebude zcela přesná. Zvlášť v případě použití poměru 60/40 % může dojít k velkému zkreslení.

Pro transparentní stanovení spotřeby na vytápění a teplou vodu je tedy nejvhodnější kalorimetr instalovat.

S pozdravem
Zdeněk Ročárek
Odpovídá:  Ing. Zdeněk Ročárek - EKIS Praha EnergySim tisk