Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.9.16 / dotaz č. 72460
Dobrý den, mám na starosti správu památkově chráněné budovy v SVJ v historickém centru Prahy v chráněné památkové rezervaci Malé Strany.

Budova má 4 nadzemní podlaží, přičemž na 4NP (půda) probíhá výstavba půdních bytů včetně zateplení, dále budovu čeká oprava fasády (bez zateplení).

Celkové plochy podlaží jsou do 1 000m2, po dokončení půdní výstavby budou plochy bytů cca 900m2. Byty jsou samostatně vytápěné. Budova je podsklepená.

V budově někteří majitelé byty pronajímají.

Je potřeba mít na tuto stavbu PENB ? Děkuji za odpověď
Vážená paní,

povinnosti stavebníka z hlediska energetické náročnosti uvádí zákon č. 406/2000 Sb., o hospodaření energii, v aktuálním změní, konkrétně §7 a §7a a jeho prováděcí vyhláška č. 78/2013 Sb.
Průkaz energetické náročnosti musí být ve vašem případě každopádně vypracován do 1. ledna 2019 (celková plocha < 1 000 m2) a v případě pronájmu jednotlivých bytů již od roku 2016.

Při větší změně dokončené budovy a při jiné než větší změně dokončené budovy musí být splněny hodnoty energetické náročnosti budovy. Výjimku plnění požadavků je dle §7a, odst. 5 výše uvedeného zákonu tvoří pouze budovy památkově chráněné, či objekty v památkové rezervaci, pokud by s ohledem na zájmy státní památkové péče splnění některých požadavků na energetickou náročnost těchto budov výrazně změnilo jejich charakter nebo vzhled; tuto skutečnost stavebník, vlastník budovy nebo společenství vlastníků jednotek doloží závazným stanoviskem orgánu státní památkové péče.

V §6, odst. 3 vyhlášky č. 78/2013 Sb. je uvedeno: Navyšuje-li půdní vestavba energeticky vztažnou plochu o více než 25 %, považuje se při stanovení referenčních hodnot ukazatelů energetické náročnosti budovy za novou budovu. Máte-li tedy celkem plochu bytů 3000 m2 a nově přibude 900 m2, je to přesně tento případ (navýšení o 30%).

Dle našeho výkladu musíte mít na budovu zpracován PENB v případě pronájmu bytů i v případě změny dokončené budovy. Doložíte-li závazným stanoviskem orgánu státní památkové péče, že v případě dotčených stavebních úprav nemusí být plněny požadavky na energetickou náročnost, pak je plnit nemusíte a doložíte pouze PENB. Pokud Však dotčený orgán toto nestanoví, musíte v případě měněných konstrukcí a zařízení plnit požadavky na změnu dokončené budovy dle vyhlášky č. 78/2013 Sb. §6, odst. 2, písm. a), nebo b, nebo c) (můžete si vybrat). Je.li současně zvětšena energeticky vztažná plocha o více než 25 %, musíte půdní vestavbu posoudit v PENB samostatně a prokázat na ni splnění požadavků na novou budovu dle vyhlášky č. 78/2013 Sb. §6, odst. 1.

s pozdravem
Michal Čejka

Odpovídá:  Ing. Michal Čejka* - EKIS Praha Porsenna tisk