Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.9.16 / dotaz č. 72493
Dobrý den,
při zateplování lodžie je na podlahu naprojektován polystaren 6cm. Jelikož ostatní konstrukce neumožňují dát takto silnou izolaci, bylo rozhodnuto, že se nedá žádná. Na můj dotaz proč nebyla použita alespoň slabší izolace mi bylo sděleno, že slabší izolace není funkční. Prosím o informsci zda by byl slabší polystyren opravdu nefunkčn případně z jakého důvodu Děkuji
S pozdravem
Vážený pane,

i malá vrstva izolace (polystyrenu) sníží ztrátu tepla danou konstrukcí. Izolace bude vždy funkční, pokud se nainstaluje správně. Mohou ale nastat situace, kdy není vhodné zateplení provádět.
Jednak to může být je finanční efektivita - úspora energie bude tak malá, že nevyváží investiční náklady (na podlahu lodžie musíte dát kromě zateplení i dlažbu či jinou krytinu, případně hydroizolaci atd.).
Nebo může jít o případ, kdy zateplení sice sníží únik tepla, ale současně zhorší vlhkostní chování konstrukce, takže v konstrukci může docházet ke kondenzaci vlhkosti. Obecně platí, že při použití silnější tloušťky zateplení je bezpečnější - oblast kondenzace se posune do polystyrenu, kde nevadí. Při malé tloušťce izolace ale může být oblast kondenzace v konstrukci, což je nežádoucí. Nahromaděná zkondenzovaná vlhkost časem může způsobit poruchy.
Požádejte projektanta, aby vám podrobně zdůvodnil, proč není vhodné podlahu lodžie zateplovat.

Přeji příjemné bydlení!
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk