Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.10.16 / dotaz č. 73642
Dobrý den. Máme dřevěnou chatu ,podsklepenou, brzy 50let starou, ale udržovanou. V létě horko, v zimě zima. Chtěli bychom zateplit. Střecha půjde foukanou izolací. Podlaha se zateplí izolací stropu sklepa. Ale jak zateplit
plášť budovy z venku ? Chtěli bychom na
izolaci perlinku a omítku. Údržba dřeva je velmi náročná a omítka by pro nás bylo řešení. Mnohokrát děkuji za odpověď.
Dobrý den, děkuji za dotaz a sděluji následující.

Váš záměr je trochu neobvyklý. Chata je objekt k rekreačnímu využití a není určena k celoročnímu obývání. Naopak výhodou je, že není nezbytně nutné dodržovat všechny požadavky norem ohledně tloušťky zateplení. Na druhou stranu by zateplení mělo být navrženo na základě tepelně technického posouzení zateplované stěny, a to včetně vlhkostních poměrů. Zateplení slabším izolantem než 120 mm (záleží i na kvalitě, hlavně součinitel tepelné vodivosti je důležitý) je neekonomické. Izolant je jen menší část nákladů, ostatní náklady zůstávají stejné, bez ohledu na tloušťku izolantu.
Ve vašem dotazu neuvádíte podrobněji jakou skladbu mají stěny vaší chaty a jakou mají tloušťku. Jak silné jsou nosné sloupky, jaká je vnitřní úprava, také dřevo a pod ním lepenka? Je už v síle stěny nějaké zateplení zahrnuto? Dále chybí přesnější definice vnější dřevěné fasády (palubky, prkna se spárami překrytými latěmi, překládaná prkna, půlkuláče). Důležité je, zda je vnější dřevěné obložení dostatečně pevně spojeno s nosnou konstrukcí stěny (sloupky), zda není například nutné staré a uvolněné hřebíkové spoje nějak posílit. Také záleží na přesahu střechy, aby se zateplení ještě vešlo pod střechu a nemusela se upravovat.
Budu se tedy držet varianty, že původní vnější dřevěné obložení zůstane zachováno. Osobně bych ho odstranil a začal tepelnou izolací mezi nosnými sloupky, ušetřila by se tím nejméně jedna vnější vrstva nové přídavné konstrukce (viz. další text). Neznám však přesný stav a záleží také na vašich možnostech.
Kontaktní zateplení, připevňovat například polystyren s dalšími vrstvami (včetně perlinky a omítky), rovnou na dřevěné obložení bych nedoporučoval, už kvůli možné nerovnosti podkladu, důvodů je však více. Jako vhodnější se jeví provětrávaná fasáda. Zde se nabízí více variant od typových sestav (viz. přiložené webové stránky) po individuální konstrukce. Skladba by mohla být například následující: dřevěný rošt s izolační vatou (2x 60 mm)-horizontálně a svisle dřevěné latě 60/60 ve vzdálenosti podle pásů izolační vaty. Důležité je, aby horizontální latě byly dobře připevněny k nosným sloupkům stěny. Dále přisponkovat difuzně otevřenou větrotěsnou folii, která chrání tepelnou izolaci, ale propouští vlhkost směrem ven (na vnitřní straně stěny chybí zřejmě parozábrana). Na svislé latě roštu připevnit svisle latě 40/60 (tentokrát bez izolace), tím se vytvoří svisle provětrávaná mezera šířky 40 mm (otvory dole u soklu a nahoře u římsy). Pak už následují vodorovné pásy desek montované na vazbu (heraklit nebo jiné speciální desky) s omítkou vyztuženou perlinkou. Heraklit a jiné desky je možno ponechat i bez povrchové úpravy (viz příklady z přiložených webových stránek), čímž by se předešlo i možným pasklinkám v omítce (dřevo pracuje). Celá tato individuální skladba má tloušťku cca 200 mm. Typové sestavy s ocelovými profily vychází subtilněji. Jak jsem však uvedl v úvodu, je lépe si zateplení nechat navrhnout projektantem přímo na místě.

http://www.knaufinsulation.cz/provetravana-fasada

S pozdravem
Ing. O.Schreiber, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Oto Schreiber* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk