Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.10.16 / dotaz č. 73858
Ako má postupovať energetický špecialista, keď vlastník jednotky požaduje spracovanie PENB na samostatne ucelenú časť budovy v prípadoch kedy nie sú k dispozícií fakturované spotreby a vlastník nie je ochotný akceptovať PENB pre celú budovu, pretože budova ako celok vychádza do kategórií G, zatiaľ čo samostatná jednotka (byt/kancelária apod.) môže byť vo výsledku ohodnotená o niekoľko kategórií priaznivejšie napríklad v prípadoch neskorších nadstavieb? Vzhľadom k výrazne odlišným parametrom obálky ucelenej časti voči celej budove si vlastník tejto jednotky uvedomuje, že merné spotreby
celej budovy v žiadnom prípade nevypovedajú o jeho skutočných spotrebách.

Môže energetický špecialista na žiadosť vlastníka jednotky vydať PENB na samostatne ucelenú časť budovy, pokiaľ vlastník takýto dokument požaduje?

§ 7a, odst. 8, zákona 406/2000 Sb. v znení neskorších predpisov: „Průkaz zpracovaný pro budovu je také průkazem pro ucelenou část této budovy včetně jednotky“ (spracovanie PENB pre ucelenú časť budovy tzn. PENB na samostatný byt/kanceláriu apod. tento zákon ani prevádzacia vyhláška 78/2013 Sb. vyslovene nezakazuje) . Je teda možné takýto PENB oficiálne vystaviť a to v súlade s platnou legislatívou?

Oficiálne odôvodnenia k zákonu 406/2000 Sb. na stránkach MPO, konkrétne
dotazy číslo 15,16, 40 a ďalšie, hovoria o tom, že spracovanie PENB na
samostatne ucelenú časť možné je. Viz dokument:

https://www.mpo.cz/dokument120161.html(https://www.mpo.cz/dokument120161.html)
PENB vystavit na ucelenou jednotku lze.
Částečný návod dává také odpověď https://www.mpo-efekt.cz/cz/programy-podpory/efekt/i-ekis/58065
Odpovídá:  Ing., Mgr. Michal Staša* - EKIS Praha, Seven tisk