Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.10.16 / dotaz č. 73859
Dobrý den,
chtěl bych Vás požádat, v rámci EKIS, o technickou radu s návrhem vhodné tepelné izolace nad SDK podhledem. Jedná se o přízemní RD se sedlovou střechou s SDK podhledem zavěšeným na vaznících. Jedná se mi pouze o omezení nárustu vnitřní teploty (v létě) vlivem nedostatečného fázového posunu navrženého izolantu. Resp. který
na trhu dostupný izolant je pro tuto situaci nejvhodnější?

Děkuji
Dobrý den,
předně je potřeba říci, že přehřívání místnosti v letním období je dosti komplexní problematikam. Požadavek na maximální teplotu v místnosti v letním období (požadavek na letní tepelnou stabilitu) stanovuje norma ČSN 730540-2. Pořadavek zpravidla není možné splnit jediným opatřením, například optimalizací skladby stropní konstrukce. Výslednou teplotu místnosti v letním období ovlivňuje celá řada parametrů. Nejvýznamnějším je stínění solárních tepelných zisků, dále pak akumulační schopnost konstrukcí domu. Pokud nemáte důsledně stíněny solární zisky, pak bude mít optimalizace jediné konstrukce domu zanedbatelný vlov na teplotu místnosti.
Pokud mám ale odpovědět na Váš dotaz ohledně toho, jaký izolant je do stropu z hlediska letní tepelné stability nejvhodnější, pak to bude ten, který má vyšší objemovou hmotnost a nejvyšší měrnou tepelnou kapacitu. Z běžných tepelných izolací bude nejhorší polystyren, o něco lepší minerální vlákna, zřejmě nejlépe vychází izolace na bázi dřeva.
Výpočtově tuto problematiku můžete posoudit například v programu KOMFORT (DEKSOFT). Zde posuzujete přímo letní tepelnou stabilitu místnosti - modelujete veškeré konstrukce, stítíte solární zisky apod. Pokud se chcete výpočtově zaměřit jen na optimalizaci stropu, pak můžete použít například program TEPELNÁ TECHNIKA 1D (DEKSOFT). Zde zadáte skladbu stropu (včetně pohledové vrstvy). V doplňujících informací skladby zvolíte typ výpočtu "Dynamické parametry konstrukcí dle ČSN EN ISO 13786". Dobu trvání teplotních změn zadáte 1 den a odpory při přestupu zvolíte pro letní podmínky. Když provedete výpočet, zajímá Vás hodnota vnitřní plošné tepelné kapacity (Internal areal heat capacity). Čím vyšší hodnota, tím bude konstrukce pro letní tepelnou stabilitu vhodnější. Takto si můžete konkrétní konstrukce porovnat mezi sebou.
S pozdravem
Tomáš Kupsa
Odpovídá:  Ing. Tomáš Kupsa* - EKIS Tábor tisk