Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

31.10.16 / dotaz č. 75146
Dobrý den. Uvažujeme o koupi domu - už se jedná o hypotéce. Zajímalo by mě na co lze program začlenit - čerpat, předpokládám, že je tam zateplení domu - zde bych potřeboval poradit, čím. již jsou namontovány i před okenní rolety a nechceme aby okna byla zapadlá, lze tam zahrnout i krbová kamna s tepelný výměníkem, jak na rozvod tepla z nich po domě a ohřev vody, je nutné sáhnout po specifických kamnech nebo je to jedno jaké si člověk vybere. Co zateplení střechy - je hotová jen tam kousek chybí v jedné místnosti- parofolie již je všude.
Hezký den,

v programu Nová zelená úsporám (NZÚ) lze ve Vašem případě požádat o následující dotaci:

Oblast podpory A – Snižování energetické náročnosti stávajících rodinných domů

V této oblasti podpory jsou podporována opatření, která vedou ke snížení energetické náročnosti stávajících rodinných domů, prováděná na obálce budovy, jako je např. zateplení obvodových či vnitřních konstrukcí pomocí tepelně izolačních materiálů, které se stávají trvalou součástí zateplované stavební konstrukce, a výměna výplní stavebních otvorů.

Z výše uvedeného je patrno, že je tam i Vaše plánované zateplení. Jakým způsobem a materiálem dům máte zateplit musí přímo na místě zjistit, podle stávajícího technického stavu, stavební projektant nebo jiný odborník, orientující se ve stavební problematice. Vše vyvstane jak z technických závazných norem (ČSN 73 0540-Tepelná ochrana budov), tak také z návrhu projektanta stavby, jenž by Vám měl zpracovat potřebnou stavební dokumentaci tak, aby splňovala veškeré náležitosti potřebné pro přiznání dotace v rámci programu NZÚ. Prakticky budete muset použít tepelnou izolaci pro obvodové stěny domu buď na bázi minerální vlny (v případě problematického vlhkého zdiva) nebo na bázi polystyrénu. Jakou tloušťku tepelně-izolačního materiálu budete muset zvolit, bude záviset na tepelně technických vlastnostech stávajícího zdiva i na možnostech proveditelnosti technického řešení. Pro snížení tloušťky zateplení zdiva lze například použít místo bílého polystyrénu polystyren šedý, jenž má lepší tepelně technické parametry (tepelná vodivost lambda bývá až 0, 032 W m2 K).

Výše dotace se odvíjí od procentuelní úspory oproti stávajícímu stavu (jedná se například u zateplení obvodoého zdiva o 500 až 800 Kč/m2, u oken o 2.100 Kč/m2 až 3.800 Kč/m2).

Krbová kamna s výměníkem lze také zahrnout do dotace, kde se jedná o Oblast podpory C – Efektivní využití zdrojů energie

V této oblasti jsou podporována opatření, která zajistí efektivní využití energie v rodinných domech. Opatření jsou dále členěna na další podoblasti:

Podoblasti podpory C.1 a C.2 – Výměna zdrojů tepla

V těchto podoblastech podpory je podporována výměna původních hlavních zdrojů tepla na vytápění na tuhá fosilní paliva nedosahujících parametrů pro 3. emisní třídu za efektivní, ekologicky šetrné zdroje. Dále je podporována výměna elektrického vytápění používaného jako hlavní zdroj tepla na vytápění za systém s tepelným čerpadlem. Podporu v podoblasti C.1 a C.2 nelze poskytnout na výměnu kotlů na tuhá paliva ve vlastnictví fyzických osob provedenou po 15. 7. 2015 (včetně), které mají možnost získat podporu v rámci tzv. „kotlíkových dotací“ z Operačního programu Životní prostředí 2014–2020.

Pro Váš případ bude možno využít:

C.1.3 Krbová kamna a uzavř. krb.vložky na biomasu s teplovod. výměníkem s ruční dod. paliva 50 000 Kč nebo 40 000 Kč (C.1nebo C.2)
C.2.3
C.1.4 Krbová kamna nebo vložka na biomasu s teplovodním výměníkem se samočinnou dodávkou paliv 50 000 Kč nebo 40 000 Kč (C.1nebo C.2)

Na opatření v podoblasti C.1 je možno žádat výhradně současně s opatřením z oblasti podpory A.

Žádat v podoblasti podpory C.2 lze pouze na rodinné domy, jejichž měrná roční potřeba tepla na vytápění EA nepřesahuje 150 kWh.m-2.rok-1.

Závěrem pár rad a typů:

Snažte se o zajištění komplexních služeb, pokud možno od jednoho dodavatele. Předejdete dohadům při případné reklamaci díla, kdo co kdy a kde zavinil.

Při realizaci podporovaných opatření používejte jen takové materiály a výrobky, které jsou v souladu s požadovanými technickými vlastnostmi a výrobky dle požadavků programu NZÚ, neboť jejich vlastnosti a parametry budete muset dokládat. Jenom v případě výběru výrobku ze Seznamu výrobků a technologií se splnění technických vlastností dokládat nemusí

Zajistěte si odborný technický dozor. Požadavky na odborný technický dozor uvádí kapitola 11 Závazných pokynů.

Nezapomeňte, že realizaci podporovaného opatření musí provést dodavatel s příslušnými oprávněními a odbornou způsobilostí pro provádění prací daného typu.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce










Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Klotherm tisk