Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

31.10.16 / dotaz č. 75250
Dobry den,
mame domek z CD bloku o tloustce zdi 30 cm a radi by jsme jej zateplily.A nevime cim a jak zateplit,ponevac jsme byly svedky zatepleneho domu z Heluz cihel,ktery mel na fasade polystyren.
A stalo se to,ze po demontazi polystyrenu,ktery byl montovan na bochanky lepidla byla vytvorena mini mezera mezi polystyrenem a zdivem kde vznikla plisen.Vzhledem k tomu, ze veskere izolacni materiály jsou lepeny lepidlem ci montazni penou, tak zde vždy dojde k mezeram ve kterych se bude nejspis delat opet plisen.Lze toto nejakym zpusobem vyresit? V soucasne době to resi spol.Dektrade, která v tuto chvili netusi jak tuto situaci především u starsich staveb eliminovat/odstranit.
Dekuji
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Při správné volbě tloušťky zateplení a materiálu izolantu s ohledem na charakter stávajícího zateplovaného zdiva a dále za podmínky správného provedení zateplovacího systému by ke kondenzaci na rozhraní materiálů nemělo docházet.
Návrh tloušťky vychází z normových požadavků. Ty udává současná platná a závazná norma ČSN 73 0540-2 – Tepelná ochrana budov (10/2011). Stanovuje nejen podmínky pro splnění dostatečných tepelně izolačních vlastností ale i hodnocení konstrukce z hlediska kondenzace uvnitř skladby. Návrh by se měl správně početně posoudit a realizovat pak jen takovou skladbu navrhovaného zateplení, kdy v konstrukci ke kondenzaci docházet nebude. Pokud ano, může být určité malé množství tolerováno v oblasti izolantu, ale výhradně s výrazným poměrem roční bilance ve prospěch odpařené vlhkosti před zkondenzovanou. V dřevěných konstrukcích se kondenzace nepřipouští.
U cihelného zdiva (z plných cihel nebo děrovaných pálených bloků) jde více méně o poměr tepelně izolačních vlastností původní konstrukce a dodaného zateplení. Nevhodné je kombinovat zdivo z tepelně izolačních pálených bloků větší tloušťky, s malou tloušťkou izolantu na bázi polystyrénu nebo minerální vaty apod. Tím myslím především tepelně izolační bloky vyráběné pro obvodové zdivo, které pro dodatečné zateplení ani určené nejsou. Jsou to obvykle bloky pro zdivo od tloušťky 30, spíše 40 až 50 cm s tepelným odporem (značí se R) více než cca 2,0 W/m2.K. Tyto údaje výrobci vždy uvádí.
Pokud takové zdivo je zatepleno v malé tloušťce, například kolem 5 cm polystyrénu, pak může v oblasti lepidla a v dutině ke kondenzaci dojít, protože se tam posune kondenzační zóna.
Naopak cihelné bloky určené pro dodatečné zateplení budou mít tloušťky obvykle 30 cm a menší, tepelný odpor obvykle kolem 1,0 W/m2.K. a po zateplení izolantem alespoň více než 12 cm bude případná kondenzační zóna posunuta bezpečně mimo oblast kontaktu materiálů, a to sice směrem k vnější straně izolantu.
Cihelné bloky staršího data výroby (cca 20 let a starší) budou mít tepelně izolační vlastnosti hodně malé a tedy po zateplení v dostatečné tloušťce s malým rizikem kondenzace. U výrobků z období let cca 1996 a mladší je potřeba dopátrat u výrobce technické parametry.
Ve Vašem případě se patrně jedná o starší zdivo, kde lze očekávat tepelný odpor kolem 1,0 W/m2.K. Vhodná a bezpečná tloušťka zateplení bude kolem 16 cm a více o to s ohledem na výše uvedenou normu. Ta udává tři úrovně požadavku na tepelný odpor, v normě vyjádřeno hodnotou součinitele prostupu tepla U (m2.K/W). Tepelný odpor R se má k součiniteli U cca tak, že U = 1/R (přibližně reciproční hodnota).
Norma udává minimální požadovanou hodnotu součinitele prostupu tepla U 0,30 (W/m2.K). Hodnota doporučená je 0,25 (W/m2.K). Pro nízkoenergetický standard je pak potřeba splnit hodnotu součinitele prostupu tepla „U“ 0,18 až 0,12 (W/m2.K). Zde tedy platí, čím menší hodnota U je, tím lepší. (u R naopak)
Abyste se dostal na hodnotu doporučenou 0,25 (W/m2.K), je potřeba – odhaduji – zmíněných cca 16 cm v případě použití běžného fasádního EPS 70 F. Při použití šedého EPS s tepelnou vodivostí λ 0,032 až 0,034 postačí cca 14 cm – velmi orientačně, doporučuji nechat spočítat po zjištění vlastností Vaší cihly CD.
Důvod kondenzace ale nemusí být pouze ve výše uvedených zákonitostech.
Zateplované zdivo nesmí vykazovat nadměrnou vlhkost, přípustná je max. hodnota objemové vlhkosti do 5%. Zavlhčené zdivo (například starší nebo špatně izolované od zemní vlhkosti) se bude chovat jinak a k poruchám a kondenzaci může docházet.
Dále je tady velmi důležitá otázka správného provedení zateplení. To upravuje norma ČSN 73 2901 Provádění vnějších tepelně izolačních kompozitních systémů (ETICS).
Norma určuje požadavky na provádění systémů s tepelnou izolací z EPS a minerální vaty včetně například lepení. Obdobně lze najít technologický předpis pro provádění u jednotlivých výrobců, nebo například v Technických pravidlech pro zateplování Cechu pro zateplování budov.
Pouze na „bochánky“ se lepení již neprovádí. Vždy se po celém obvodu desky nanáší rámeček, dále pak obvykle 3 terče ve středu desky, celkové pokrytí lepidlem musí být min. 40% plochy desky. Tím se dosahuje nejen správné přídržnosti a tvarové stálosti desky, ale rovněž za deskami izolantu není jedna propojená vzduchová dutina v celé ploše stěny. Do takové pak může netěsnostmi po okrajích vnikat studený vzduch a vychládat povrchy v dutině, kde se pak skutečně může objevit kondenzace a plíseň. Rovněž efekt zateplení je pak diskutabilní. Obecně – plíseň se vytvoří tam, kde na studeném povrchu kondenzuje vodní pára a kam zároveň mohou spóry plísní vniknout. Vždy je potřeba důvody závady individuálně posuzovat případ od případu.
Firma, kterou uvádíte a která to řeší, disponuje jistě techniky, kteří by to měli dokázat posoudit. Obrátit se můžete rovněž na osobní bezplatné poradenství v rámci sítě EKIS – seznam středisek je na webových stránkách poradny a lze vybrat poradce místně nejblíže. Na osobní konzultaci je dobré přinést a fota technické podklady stávajícího zdiva z CD bloků.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk