Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.11.16 / dotaz č. 75817
Dobrý den. Bydlím v panelovém domě na pražské Barrandově (16 jednotek, 4 NP), který je tuším z roku 1990. Při výstavbě již byly použity tzv. panely nové generace, sendvičového typu obsahující polystyrén.V současné době řešíme revitalizaci domu, zřejmě nejlépe zateplením, nicméně zásadní otázka, která nás "trápí" je, zda dům starý 26 let se má zateplovat nyní? Zda není lepší tento krok podniknout až například za deset let a mezitím fasádu jen ošetřit nátěrem. Máme také dost rozporuplné informace, kterých se nám v této záležitosti dostalo, tedy že návratnost na financích vynaložených na zateplení a úspora na cenách za vytápění je cca 20 let a životnost nového polystyrenu, který by byl použit na zateplení je cca 25 - 30 let. Pro tuto investici navíc nemáme dostatek finančních prostředků a museli bychom žádat o úvěr ve výši cca 4 miliony korun, který bychom splácely 20 let. Jsou to bohužel všechno informace typu "jedna paní povídala". Chci se vás tedy zeptat. Lze na tuto otázku kdy a jestli vůbec zateplit dům polystyrenem poskytnout zkrácenou odpověď ve smyslu: "Ano, jednoznačně je nutné dům zateplit co nejdříve, aby byla prodloužena jeho životnost" nebo je otázka mnohem složitější a takovouto odpověď dát nelze?

Děkuji za Váš čas, s pozdravem




Vážená paní,
určitě není nezbytné zateplovat dům co nejdříve. Pokud jsou na domě zjevné poruchy (vypadaná zálivka mezi panely apod.), je samozřejmě potřeba tyto poruchy odstranit co nejdříve. Odstranění poruch je nezbytné i v případě, že pak by následovalo zateplení.

Návratnost zateplení je třeba vypočíst individuálně pro váš dům. Ve výpočtu lze zohlednit i případné financování z úvěru. Návratnost závisí jednak na ceně tepla (v Praze je cena relativně příznivá) a jednak na konstrukci domu. Ve vašem případě (jde o "moderní" panelák) jsou konstrukce relativně dobré (ani ne dvakrát horší, než požaduje současná norma). Návratnost se tedy dá čekat spíše delší, okolo 20 let. Pokud se zateplením několik let počkáte, ve fondu oprav budete mít více naspořeno, takže nebudete potřebovat tak vysoký úvěr. Teplo za tu dobu asi dále zdraží, takže návratnost bude celkově kratší.

Nezapomínejte také na možnost získat dotaci z programu Nová zelená úsporám (až 30 % tzv. uznatelných nákladů). Dotace vám může návratnost zkrátit. Je otázka, zda bude tento program fungovat i po roce 2020.

Doporučuji vám nechat si udělat kalkulaci nákladů a návratnosti pro váš dům, abyste měla podklady pro rozhodování, co s domem dál.

S pozdravem
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk