Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.11.16 / dotaz č. 75889
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli v případě bytového domu (stávající stav, nejsou v úmyslu žádná zateplení, výměny oken atp.) stačí zpracovat PENB nebo jestli musí být zpracován energetický audit (prodej/pronájem bytu)? Osobně se domnívám, že PENB stačí bez ohledu na to, jestli spotřeba energií v budově je více nebo méně než 200 kW.

A jak by tomu bylo v případě, že by se třeba zateplovalo a měnily se okna? Pak musí být při spotřebě nad 200 kW zpracován energetický audit?

Obdobný dotaz mám pro budovu, kde se nachází byty i kanceláře (prodej/pronájem kanceláře)? V jakém případě stačí PENB a v jakém případě musí být EA?

Děkuji za odpověď!
Dobrý den,

SVJ nebo vlastník budovy (bavíme se o fyzické osobě nebo právnické osobě, která není organizační složkou státu, kraje nebo obce) je povinen nechat zpracovat energetický audit v těchto případech:
1) předmětná budova nebo předmětné energetické hospodářství má spotřebu energie vyšší než 35 000 GJ = 9 722 MWh/rok celkové dodané energie nebo 700 GJ = 194 MW h/rok pro jednotlivé budovy nebo en.hospodářství.
2) u větší změny dokončené budovy (změny na více jak 25% obálky budovy), kdy nejsou splněny požadavky na energetickou náročnost budovy podle § 7 odst. 5 písm. f) zákona č. 406/2000 Sb. v aktuálním znění.

Čili na vaše dotazy postupně:
a) pokud se nejedná o velké SVJ složené z několika budov a spotřeba energie konkrétní budovy je menší než 700 GJ, tak en.audit dělat nemusíte. V případě prodeje či pronájmu bytové jednotky by měl vlastník této bytové jednotky předložit PENB, který by si měl vyžádat na SVJ.
b) V případě zateplení a výměny oken lze předpokládat, že se jedná o větší změnu dokončené budovy a tam musí SVJ nechat zhotovit PENB. V případě, že by po zateplení nebyly splněny požadavky na en.náročnost budovy, tak je možné doložit en.auditem, že to není technicky nebo ekonomicky vhodné s ohledem na životnost budovy a její provozní účely.
c) Při spotřebě budovy nad 700 GJ = 194 MW h/rok, je nutné mít zpracován en.audit, ať ji zateplujete nebo ne.
d) U budovy s administrativní částí je potřeba vědět, kdo je její vlastník. Pokud je to velký podnik, ten musí en.audit mít také zpracovaný, pokud nemá zaveden systém managementu hospodaření s energií akreditovanou osobou. Jinak platí výše uvedené.

Čili PENB určitě v případě, že budovy mají roční spotřebu do 700 GJ a pronajímáte nebo prodáváte ucelenou část budovy (byt, kanceláře) - zjednodušeně řečeno.

S pozdravem
Koutný

Odpovídá:  Ing., Ph.D. Roman Koutný* - EKIS Ostrov (Karlovy Vary) tisk