Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.11.16 / dotaz č. 75931
Dobrý den, potřeboval bych radu. Máme nezateplené stropy a budeme v postupem času (horizont 2let) chtít udělat podkroví jako obytné,ale momentálně nám tam utíka hodně tepla, a tak jsme si řekli, že bysme tam udělali již podlahu se zateplením podlahy Strop/podlaha je tvořena I profily + hurdisky+ menší vrstva betonu do poloviny -I- profilu, profili jsou od sebe 1,2m ... a teď jde o to... Přemýšlím tam udělat jednořadý rošt přes traverzy(tedy jen položit trámky křížem k traverzam) a vše(jak zbytek místa mezi profily , tak mezi trámky) vyplnit vatou a zaklopit osb deskami...Je nutné tam dávat jak pod, tak nad izolaci folii? dekuji..
Dobrý den. Druhů folií je několik a v zásadě oddělují od sebe odlišná prostředí, aby jedno prostředí nepronikalo do druhého. Odlišné prostředí se považují prostředí při jiné teplotě, vlhkosti nebo tlaku. Dělí se na izolační, parotěsné, reflexní, separační, ...
Ve vašem případě pokud nejprve provedete zateplení, a až v průběhu času budete podkroví dodělávat - bude zde jiné prostředí, oproti plánovanému. V podkroví bude převážně teplota venkovního prostředí, proto pokud budete strop nějakou dobu ponechávat a odkládat budoucí výstavbu, doporučuji zvětšit tloušťku izolační vrstvy vaty, minimálně 200mm, spíše více. Pokud má střecha nad zateplenou podlahou potíže s hydroizolací, doporučuji pojistit přechodně izolaci ještě nějakou hydroizolační folií, aby nedocházelo ke stárnutí nebo zničení izolace vinou špatné střešní krytiny. Folii bych dal zatím jako vrchní vrstvu, tedy nad samotnou izolací.
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE tisk