Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.11.16 / dotaz č. 75945
DOBRÝ DEN. MÁM ČASTEČNĚ PODSKLEPENOU MÍSTNOST. ZHRUBA Z 1/4-1/5 JSOU OBVODOVÉ STĚNY V ZEMI.STĚNY JSOU PROVEDENY Z BET. TVÁRNIC A VYLITY BETONEM. NYNÍ BYCH CHTĚL MÍSTNOST VYUŽÍVAT JAKO OBYTNOU (DŘÍVE TO BYL PLÁNOVANÝ SKLAD) BOHUŽEL ZATEPLENÍ Z VENKOVNÍ STRANY VZHLEDEM K PŘÍLEHLÉ KOMUNIKACI NENÍ MOŽNÉ. CHTĚL BYCH OBVODOVÉ STĚNY ZATEPLIT POMOCÍ POLYSTYRENU CCA TL. 100 MM A PROVÉST PŘIZDÍVKU Z PLNÝCH CIHEL (POHLEDOVÝCH)V TL. 150 MM. BUDE S TOUTO SKLADBOU NĚJAKÝ PROBLÉM OHLEDNĚ KONDENZACE, ROSNÉHO BODU?? SKLADBA OD EXTERIÉRU BUDE: BEZ. STĚNA TL. 250 MM, 100 MM POLYSTYRENU A 150MM PLNÝCH CIHEL. DĚKUJI ZA JAKÉKOLIV INFO
Vážený pane,
problem s kondenzací vlhkosti nastat může;dokonce bude při venkovní teplotě pod asi -5°C bude docházet k mrznutí zkondenzované vody na vnější stěně pod deskami PS. Teoreticky by bylo možné dát zevnitř mezi PS a tu přizdívku parotěsnou zábranu. Ta ovšem bude někde končit (okna podlaha, strop) a musí se zabránit difúzi vlhkosti v těchto místech což není vždy jednoduché. Na druhé straně ta vnější stěna také není zcela difúzně uzavřená (těsná) a tak je těžko odhadovat jaký bude výsledek, možná to vyhoví. Já osobně jsem tento problém řešil když jsem dělal dílnu ve sklepě mého starého domu (kamenné zdivo bez hydroizolace) a nakonec jsem se rozhodl vyřešit problém vytvořením odvětrané mezery (5 až 10cm) mezi PS a stěnou. PS jsem přichytil na dřevěné trámky vzepřené mezi stropem a podlahou zevnitř dal parotěsnou fólii a navrch desky sádrokartonu (mimochodem, ta přizdívka z cihel je sice velmi pevná ale zabere vám zbytečně moc vnitřního prostoru). Mezeru provětrávám pomocí několika 12V ventilátorů z vyřazených počítačových zdrojů (vydrží několik let nepřetržitého chodu a mají malou spotřebu). Podlahu jsem izoloval nalepením extrudovaného PS a přímo na něj lepil dlažbu (nechtěl jsem tam dávat vrstvu betonu, protože by to snížilo výšku místnosti).
Zatím se to osvědčuje, jen kolem oken je znát určité odlupování omítky kvůli mrznoucí vlhkosti.
Také byste mohl zaizolovat všechny stěny podlahu a strop PS, vsadit i okna do vrstvy PS a zajistit těsnost spár vhodným tmelem tak aby byl difúzní odpor vnitřní izolace větší než té vnější stěny. Takhle se staví domy s vnitřní izolací a vnější stěnou z dutých betonových tvárnic (viz např. http://stavba.tzb-info.cz/zateplovaci-systemy/10049-realizace-nakladove-a-energeticky-uspornych-domu-se-systemem-vnitrniho-zatepleni). Je ovšem pravda, že ty duté tvárnice mají asi značně nižší difúzní odpor pro vodní páru. To je asi všechno co mne k tomu napadá, takhle na dálku se nic konkrétnějšího vymyslet nedá, Když budete mít ještě nějaké dotazy můžete mi zavolat.

S pozdravem Mgr.K.Murtinger
tel.603731139
Odpovídá:  Mgr. Karel Murtinger - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk