Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.11.16 / dotaz č. 76017
Dobrý den!
Jak se hodnotí případ - je-li vytápěný prostor nad nevytápěným?
Skladba je (od interiéru vyt. prostoru po interiér nevyt. prostoru): dlažba, lepidlo, anhydrit, PE folie, EPS polystyren, železobetonová stropní deska a sádrová omítka. Hranici obálky budovy (resp. vytápěného prostoru) budu pak hodnotit pouze od dlažby po EPS nebo od dlažby po omítku?

A z hlediska NZÚ - kdy uvažuju pouze 1 zónu objektu (tedy vytápěnou) a jde např. o skladbu podlahy a stropu nad nevytápěným prostorem, pak se tato skladba hodnotí jako "podlaha nad nevytápěným prostorem" nebo podlaha nad "venkovním prostorem" (obdobně např. v případě dveří oddělující vyt. prostor od nevytápěného).

Díky za odpověď
Dobrý den,
systémová hranice obálky vytápěné části budovy by měla být v tomto případě vedena v rovině omítky nevytápěného prostoru - je tedy započtena celá tloušťka uvedené konstrukce.
V případě, že byste prováděla zateplení této konstrukce ze strany nevytápěného prostoru, dochází výpočtově k posunutí systémové hranice až na úroveň povrchové úpravy tohoto zateplení.

Uvedená konstrukce se z hlediska NZÚ hodnotí jako podlaha nad nevytápěným prostorem ... tedy se započtením odpovídajícího činitele přestupu tepla a s odpovídajícím normovým požadavkem (0,6 / 0,4 W/m2/K). Takto se konstrukce hodnotí i v případě, že chcete použít zjednodušený výpočet, kdy uvažujete nevytápěný prostor "jako by byl místo něj exteriér".
Zmiňujete dveře - zde je nutno upozornit na skutečnost, že u otvorových výplní není normativně zvýhodněno rozhraní mezi vytápěným a nevytápěným prostorem - pro splnění požadavku normy je tedy nutno otvorové výplně posuzovat tak, jako by se jednalo o rozhraní vytápěného prostoru a exteriéru.

V případě upřesňujících dotazů jsem Vám k dispozici. Stejně tak je možné využít naší poradny pro osobní konzultace.

Je také možné využít blog na www.kcad.cz nebo normu ČSN 730540-2 či TNI 730329, TNI 730331 ... bohužel, nic z uvedeného není přístupné volně (tedy bez poplatků).

S pozdravem

Vojtěch Bílek
Odpovídá:  Ing. Vojtěch Bílek ml. - EKIS Veselí nad Moravou Ing. Bílek tisk