Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.11.16 / dotaz č. 76140
Dobrý den,

v pondělí jsme spolu řešili zateplení půdy. Děkuji Vám za Váš email.

Zamýšlím se jak tedy podle Vaší rady zateplit půdu.
Uvažoval jsem nad parozábranou fólií ale bojím se že se o beton časem prošoupe a dávat tam ješte miralon mi přijde složité.

Našel jsem hydroizolační pás. (jak jste mi doporučil) přijde mi to nejbytelnější.

Můžete se prosím kouknout na odkaz jestli tam můžu tento dát, tak aby bylo vše ok.

https://www.dek.cz/produkty/detail/1010101697-dekbit-v60-s35-role-10m2?sort=cena

potom jsem našel ještě jeden přímo označen jako parozábrana

https://www.dek.cz/produkty/detail/1010102095-dekglass-g200-s40-role-10m2?sort=cena

je dražší a nevím jestli už to není zbytečné.


Na tuto lepenku bych položil dřevotřískové rošty ale bojím se aby se časem do lepenky nezařezali, snad to vydrží.
No a mezi ty rošty už budu sypat isover granulat (drcena vata).
Na rošty nahoru našroubuji lať 3cm vysokou a tím vytvořím mezeru mezi osb deskou a vatou. Na krajích stěn nechám dokola 5cm mezeru.(snad to nezhorší tepelnou ztrátu)

Ještě jak jste říkal o tepelném mostu dřevotřískového roštu napadlo mě že bych ještě na lepenku položil celoplošně podlahový polystyren 30mm vysoký. Tím bych zlepšil tepelné parametry a rošt by nemohl izolaci porušit.

Posílám Vám pro představu foto aktuální půdy.

Velice si vážím Vašich rad a mnohokrát Vám děkuji.

Vážený pane,
ty asfaltové pásy jsou pochopitelně dostatečně odolná a robustní parozábrana, ale je to možná zbytečně drahé a složitější na práci. Ten rošt sice pás neprodře, ale k tomu pásu bez posypu se rozhodně přilepí (možní i přes posyp, na té půdě je v letním období asi dost horko).
Mně se víc líbí ten nápad dát pod rošt extrudovaný pěnový polystyrén (vybrat typ s větší zatížitelností). V zásadě asi není třeba aby byl celoplošný, stačilo by z něj nařezat proužky o něco širší než ten rošt a přilepit či přitlouct je na jeho spodní okraj. Pod něj pak dát nějakou běžnou vyztuženou parozábranu.Před položením bych podlahu vysál aby tam nebyla zrnka písku a nečistot. PS bych ale nedával na ten asfaltový pás (přece jen by se díky té letní vysoké teplotě mohlo z toho asfaltu uvolňovat něco co by PS mohlo poškodit). Ta odvětrávaná mezera na okrajích by nemusela vadit pokud tam přímo nevane vítr. Případně u ní můžete uělat ten zásyp až do roviny s deskami, ta mezera se bude odvětrávat dostatečně už jen díky změnám teploty- při zahřátí bude vzduch vydechovat přes tu vatu a při nočním ochlazení se zas studený a suchý vzduch bude do mezery nasávat.

S pozdravem K.Murtinger
Odpovídá:  Mgr. Karel Murtinger - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk