Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.12.16 / dotaz č. 76154
Dobrý den,
jak zjistím příkon kotle na pevná paliva domácí výroby, který vytápí rodinný dům o dvou np, o celkové podlahové ploše cca 150 metrů?

Jedná se mi o revizi kotle a hranici deseti kilowat...?
Děkuji za položení otázky v poradně. Nevím přesně o co se Vám jedná, zda jste spotřebitel nebo výrobce - ale definice pro tepelný příkon je jasná fyzikální veličina, která spotřebiteli zcela nic neříká o kvalitě kotle a jeho účinnosti /účinnost spalování). Příkon je totiž objem tepla přivedeného do spalovací komory kotle palivem (v daném případě nějakým tuhým palivem) za jednotku času.  Je to tedy teplo vyjádřené výhřevností daného paliva.

Znamenalo by to, že si musíte nejprve změřit nebo jinak určit výhřevnost Vámi požívaného paliva pro otop a z toho by se dal poté spočítat příkon. Parametry kotle, jako příkon, výkon a účinnost se obvykle proto měří na specializovaných zkušebnách, navíc ještě při dané teplotě spalování, - rozhodně to není tak, že si vše změříte doma sám.

Co se týče revize kotle, patrně máte na mysli kontrolu kotle a topného systému, obraťte se na energetického specialistu, nejlépe co nejblíže Vašemu bydlišti a revizi tepelného zdroje si o něj objednejte.
Odkaz: https://www.mpo-efekt.cz/cz/energeticke-expertizy/seznam-energetickych-expertu

Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE
Téma:  Vytápění
tisk