Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.11.16 / dotaz č. 76174
Dobrý den, mám starý nezateplený dům. Chtěla bych zateplit strop z půdy, aby nedocházelo k velkým únikům tepla. strop je dřevěný a na vrchní straně je daný perlit. Stavební plány již nejsou k dispozici.Tloušťka stropu je cca 30 cm. Zajímalo by mě zateplení tohoto stropu, tj. jakou tloušťku zateplení zvolit včetně její skladby a s jakým součinitelem prostupu tepla, aby bylo zateplení úsporné. Foukaná izolace nepřichází v úvahu. V mém případě je možné použít rolovanou minerální vatu pro nepochozí plochy. Děkuji
Dobrý den, děkuji za dotaz a sděluji následující.

Dle ČSN 730540-2 Tepelná ochrana budov – Požadavky (tabulka 3) se jedná o strop pod nezateplenou půdou se střechou bez tepelné izolace, u kterého je požadovaný součinitele prostupu tepla Un,20=0,30 a doporučený Urec,20=0,20 W/(m2K). Čím menší hodnota U, tím lépe konstrukce tepelně izoluje. Použijete-li běžný izolační materiál, například izolační vatu se součinitelem tepelné vodivosti lambda 0,039 W/(m1K), bude se tloušťka tepelné izolace pohybovat od 160 do 180 mm (při zanedbání vlivu perlitu, jehož tloušťku neznáme).
Jelikož nejsou známy všechny údaje potřebné pro přesnější doporučení, popíši skladbu pouze orientačně.
Na stávající strop položit parozábranu bránící vstupu vlhkosti do přidávané tepelné izolace ze spodních prostor (zvážit zda neodstranit vrstvu perlitu). Dále tepelná izolace, dle návrhu. Na závěr difuzní folie umožňující postupné uvolňování vlhkosti proniklé do tepelné izolace zdola a chránící ji před prachem a případnou vlhkostí shora. Celou novou skladbu stropu je dobré si nechat posoudit výpočtem pro konkrétní materiály jak z teplotního hlediska (nutná tloušťka tepelné izolace podle lambdy izolace), tak z vlhkostního hlediska (roční množství zkondenzované vlhkosti v konstrukci a její odpaření v letním období). Pokud je strop méně únosný, je nutno posoudit i přitížení a průhyb.
Zateplením stropu se jistě zabrání největšímu úniku tepla. Až 40 % tepelných ztrát staršího rodinného domu jde na vrub stropní konstrukce nad posledním podlaží. Úspor lze ale dosáhnou i výměnou starých netěsných oken a dveří, zateplením fasády, případně výměnou starého neekologického kotle za efektivní zdroj tepla. Takováto opatření, včetně zateplení stropu, podporuje dotační program Nová zelená úsporám a tzv. kotlíkové dotace.

S pozdravem
Ing. O.Schreiber, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Oto Schreiber* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk