Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.11.16 / dotaz č. 76180
Dobrý den, budu měnit kotel na tuhá plivá, chci zachovat samotížný provoz s otevřenou expanzní nádobou, který funguje dobře.
Vytypoval jsem si kotel litinový - palivo koks, kde se v popisu uvádí, kotel může pracovat jak v samotížném tak i v nuceném provozu. V uzavřeném otopném systému musí být kotel chráněn proti přehřátí dochlazovací smyčkou, ale u otevřeného systému dochlazovací smyčka být nemusí.
Dotaz: v jakém provozním systému moje vytápění pracuje - otevřeném nebo uzavřeném?
Děkuji za odpověď a pomoc.
Dobrý den,

pokud budete měnit kotel, je zapotřebí, aby nový kotel byl min. 4. - 5. emisní třídy. Kotle 3. emisní třídy dle ČSN EN 303-5 se smí prodávat pouze do konce roku 2017.
Od září 2022 budou mít domácnosti povinnost , že jejich kotel splňuje podmínky minimálně 3. emisní třídy podle ČSN EN 303-5. V opačném případě hrozí pokuty až 50 000,- Kč. Po tomto datu nebude možné kotle nižších emisních tříd provozovat.
Váš kotel v případě otevřené expanzní nádoby pracuje v otevřeném systému.
Doporučení: Doporučuji Vám doplnit otopný systém a akumulační zásobník s kapacitou 55 l na 1 kW výkonu kotle. V případě, že Vámi vybraný kotel je na seznamu SVT zažádat o dotaci v Kotlíkové dotaci.

S pozdravem

Ing. Josef Šťastný
Odpovídá:  Ing. Josef Šťastný* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk