Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.11.16 / dotaz č. 76228
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, jestli je polystyren škodlivý zdravý. V případě, že některý není, prosím o bližší identifikaci. Chtěla bych ho použít na vnitřní zateplení bytu.
Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz a v návaznosti na něj odpovídám následující:
Zateplení polystyrenem z vnitřní části domu nedoporučuji. Polystyreny vyrobené od roku 1960 obsahují zpomalovač hoření (hexabromcyklodekan) a od roku 2013 na základě Stockholmské úmluvy OSN podléhají regulaci. Od 30. září 2016 je v EU polystyren obsahující toxické zpomalovače hoření zakázán. Pro vnitřní zateplení Vám mohu doporučit materiály jako multipor nebo PURA. Jedná se o kapilárně aktivní izolanty. Tepelně izolační desky z křemičitanu vápenatého si ve svých tepelně-izolačních vlastnostech nikterak nezadají s běžnými izolanty.
Simulační počítačové programy, které byly vyvinuty pro tento účel (COND, DELPHIN4, WUFI..) slouží jako nástroj k odpovědnému navržení správných parametrů vnitřního zateplení.
Třída reakce na oheň u těchto materiálů je A1. Zásaditý charakter (pH větší než 9,5) neumožňuje vznik plísní na povrchu materiálu. Na základě svého složení je bezproblémový z ekologického hlediska.
Bližší informace o vnítřním zateplení: http://www.redstone.cz

S pozdravem

Ing. Josef Šťastný
Odpovídá:  Ing. Josef Šťastný* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk