Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.11.16 / dotaz č. 76233
Je možné na část čtyřdomku dostat dotaci na NZU ? A jak vysoká dotace bude ? Provede se přístavba, zateplí fasáda, výměna oken, zateplení šikmé střechy.
Podklady k RD jsou k dispozici.
Děkuji
Dobrý den,
děkuji za Vás dotaz. Pokud je část čtyřdomku rodinný dům s vlastním číslem popisným v katastru a je na stavebním úřadu podán jeho projekt před 1.7.2007, nevidím důvod, proč nežádat. Předpokládám, že objekt by mohl být po realizaci klasifikován v podoblasti A0, v případě zcela komplexního zateplení v podoblasti A2 (výše dotace za jednotlivé konstrukce jsou přibližně o 20% vyšší). Podmínkou podoblasti A0 je úspora alespoň 20% v potřebě tepla na 1m2 (W/m2K za rok) a splnění U=0,9Udoporučeného u všech nově zateplovaných konstrukcí. Dotace se vztahuje i na novéé konstrukce přístavby (čili dostanu např. stejné peníze na stěnu nové přístavby jako na zateplenou stěnu RD), což je velmi výhodné. Dále lze čerpat dotaci na projekt a výpočty až do výše 15% uznaných dootací na zateplené konstrukce, ale do max. výše 25 000 Kč.
Dotace za 1m2 zateplení činí 500kč u stěny a střechy, 330kč u podlahy půdy a stropu suterénu, 700kč u podlahy na terénu a 2100kč za výplň (okna a dveře). Spočtěte si zateplené či nově realizované m2 a uvidíte na jakou výši dotace se dostanete. Následně budete moci udělat rozhodnutí, zda využít podmínky programu či nikoliv. Obecně stojí výpočty do 15 000 Kč včetně DPH a projekt na NOvou zelenou cca 20 000 Kč, ale u Vás je již defacto hotový z důvodu řešení akce na stavebním úřadě, tudíž tuto položku již řešit nemusíte.

Zdraví a za dotaz děkuje

Pavel Štajnrt
Odpovídá:  Ing. Pavel Štajnrt* - EKIS Bystřice pod Hostýnem DEK tisk