Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.11.16 / dotaz č. 76238
Dobrý den,

prosím o informaci, jak postupovat v rámci zajišťování energetického auditu.

Jsme velkým podnikatelem, přičemž vlastníme nemovitost, která je celá pronajata (tj. je pronajata budova jako celek, nikoliv prostor v budově) jinému velkému podnikateli (nájemce). Nájemce je tedy také velký podnikatel.

Prosím o informaci, kdo má vykonávat energetický audit - dle §9 odst. 2 zákona č. 400/2006 Sb. "podnikatel, který není malým nebo středním podnikatelem, je povinen zpracovat pro jím vlastněné nebo užívané energetické hospodářeství energetický audit..."

V našem případě je energetické hospodářství vlastněné velkým podnikatelem a zároveň je užívané velkým podnikatelem. Prosím proto o informaci, kdo má povinnost zajistit energetický audit - vlatník / uživatel? Zákon toto, dle mého názoru, neřeší.

Děkuji.

Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz. Domníváme se, že ze zákona 406/2000 Sb. ve znění pozdějších předpisů jednoznačně nevyplývá, který z velkých podniků (vlastník/nájemce) má prioritně pořídit energetický audit (EA). Tedy, který ze subjektů má být objednatelem EA. Povinnost se vztahuje na oba subjekty, přičemž sdílejí tentýž objekt. Existuje několik možností:


1) Ověření, zda některý ze subjektů naplňuje podmínku §9 odst. 2 zákona č. 400/2006 Sb.: "....Povinnost zpracovat audit nemá ten podnikatel, který má zaveden a akreditovanou osobou certifikován systém hospodaření s energií podle české harmonizované normy upravující systém managementu hospodaření s energií (tedy ČSN EN ISO 50001 - Systém managementu hospodaření s energií) nebo má zaveden a akreditovanou osobou certifikován systém environmentálního řízení podle české harmonizované normy upravující systémy environmentálního managementu (tedy ČSN EN ISO 14001 - Systémy environmentálního managementu), který zahrnuje energetický audit. Pak by EA nebyl zapotřebí.
2) Dohoda mezi subjekty o tom, kdo bude pořizovatelem EA.
3) Vzhledem k tomu, že se nájemce může změnit, přistoupit k pořízení EA v režii vlastníka nemovitosti.
4) Podání podnětu na vyjasnění situace na gestora zákona - Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Odpovídá:  Ing., Arch. Petr Vlasák* - EKIS Praha IKA tisk