Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.12.16 / dotaz č. 76468
Dobrý den, bydlíme ve zděném domě z r. 1901 v přízemí nad sklepem(vysoké stropy). Byt je velmi těžké a nákladné vytopit. Podlaha zůstává studená, sklepy nejsou zateplené. Jak je možné byt co nejlépe izolovat?

Děkuji

Dobrý den,
pokud je problém s nedostatečným vytápěním bytu, lze buď zvýšit výkon otopné soustavy, aby byla schopná pokrýt tepelnou ztrátu bytu, nebo naopak tepelné ztráty snížit.

Snížit úniky tepla lze vhodným zateplením obálky budovy a výměnou oken (případně ještě instalací nuceného větrání s rekuperací tepla).
Ideální je komplexní zateplení celé budovy, tj. zateplení fasády, střechy, podlahy a výměna oken. Zateplení přinese kromě úspory energií, a tedy i peněz, také zvýšení povrchové teploty konstrukcí, což přispívá k celkově příjemnějšímu prostředí a omezení rizika kondenzace vodní páry na konstrukcích a vzniku plísní (např. v koutech, kolem oken a apod.).
V případě, kdy se mění původní netěsná okna za nová, která jsou naopak vysoce těsná, nezapomínejte na pravidelné větrání. Utěsněním bytu bez větrání se uvnitř zvyšuje vlhkost a koncentrace škodlivin.

V případě podlahy nad suterénem je nejjednodušší ji zateplit ze strany suterénu, kde se na strop nalepí tepelná izolace (obvykle minerální vata nebo polystyren). Tloušťku bych volil mezi 60 a 100 mm. Samozřejmě čím více, tím lépe.
Pokud byste rekonstruovali podlahy v bytě, je možné izolaci položit i na strop shora do skladby podlahy. To však znamená velký zásah do užívání bytu a vyšší náklady, než když se strop zateplí zespodu.

Pro více informací můžete navštívit osobně některou z poradenských středisek sítě EKIS.

S pozdravem
Zdeněk Ročárek




Odpovídá:  Ing. Zdeněk Ročárek - EKIS Praha EnergySim
Téma:  Vytápění
tisk