Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.12.16 / dotaz č. 76498
Dobrý den,

koupil jsem domek z 30.let 19 století, nová střecha i komín, až na 2 okna (špaletová - dvojité ze dřeva) všude plast trojskla. Táhne hlavními i vedlejšími dveřmi a přes luxfery u hlavních dveří a luxfery u schodiště, dále asi stěnou od půdy (neobyvatelná část vedle ložnice oddělená jen zdivem). Na půdě je minerální vata na podlaze, sílu už neznám. Domek je situován na severním okraji vesnice s dalekým výhledem do krajiny. Topím na uhlí (Dakon 25kWh) a elektro 6 až 12kWh. V kotelně teplota kolem 10-13 když netopím a venku kolem nuly nebo i mírně pod.

Chci se zeptat,
1. provádíte měření, audity či jiné posouzení pro zjištění úniku tepla a návrhy na realizaci opatření ve variantách dle finanční náročnosti? Kolik studie, měření, konzultace a návrhy stojí?
2. mohu zateplit jenom severní stranu a stěnu z půdy k ložnici a získat na to dotaci?
3. poradíte mi případně jak přebudovat otopnou soustavu, poddimenzovat kotel po celkovém či dílčím zateplení atp.?
4. za jakých podmínek mám nárok na dotaci a jak mám postupovat (zelená či kotlíková)?
5. je možná dotace nebo nízkorozpočtová realizace (odhadem kolik?) a je dostačující opatření na vyřešení největších slabin, tedy pokud bych vyměnil 2 okna, 2 dveře a zateplil stěnu ložnice ze strany půdy?
6. jak a čím lze zaizolovat luxfery zevnitř bez kondenzace, když dle stavebního zákona jde o zdivo a tak abych nemusel vyřizovat povolení a dávat cihly?
7. je možné zateplit fasádu celého objektu, pokud překryv střechy a parametrů oken není dostačující pro víc jak 10cm?
8. je možná konzultace a obhlídka na místě? kolik by stála? Pomezí Praha východ a Kolín.

Děkuji.
Dobrý den,
níže najdete odpovědi postupně na Vaše dotazy:
1. Naše společnost provádí posouzení tepelných ztrát spolu s návrhy na opatření na jejich snížení včetně finančního posouzení. Cena takovéto studie nelze na základě Vámi uvedených údajů přesně stanovit. Cena je závislá na více faktorech a dobré předmět posouzení vidět.

2. Dotace na dílčí zateplení je teoreticky možná jak v případě kotlíkové dotace, kde se s výměnou zdroje provádí tzv. "mikro opatření" (například zateplení jedné stěny), tak i v zelené úsporám. Konkrétní podmínky dotačních titulů najdete na jejich webových stránkách.

3. Tento dotaz trochu souvidí s dotazem č.1. V rámci komplexního posouzení se změřujeme i na otopnou soustavou, zdrojo tepla, přípravu teplé vody,...

4. Aktuální podmínky dotačních titulů najdete na příslušných webových stránkách.
Kotlíková dotace je momentálně uzavřena, během příštího roku je v plánu vypsání nové výzvy. Doporučuji pravidelně nahlížet na stránky Středočeského kraje, zda není vyhlášena výzva na podání žádostí o kotlíkovou dotaci.
Aktuální informace k zelené úsporám najdete zde http://www.novazelenausporam.cz/zadatele-o-dotaci/rodinne-domy/3-vyzva-rodinne-domy/.

5. Ano, je možné v rámci dotace vyřešit největší "slabiny" domu udělt dílčí zateplení, vyměnit zdroj tepla... Vše je však nutné pořádně spočítat a optimalizovat tak, aby byly splněny podmínky daného dotačního titulu. Např. poždavovaný součinitel prostupu tepla, měrnou náročnost na vytápění, podporovaný zdroj, ....

6. Luxfery nejsou nosná konstrukce, nemusíte tedy žádat o stavební povolení, pokud neměníte vzhled a charakter budovy. Doporučuji zavolat na Váš příslušně místní stavební úřad a probrat to s nimi. Je možné luxfery vybourat a osadit neotvíratelné okno, nebo předsadit z vnějšku přes celou plochu čirý dutinkový polykarbonát (makrolon) tl. 10 mm. Méně vhodným řešením je osadit makrolon z vnitřní strany (v konstrukci však zůstanou tepelné mosty).

7. Je to možné, musel byste použít tepelně izolační materiály s lepšími parametry, které bývají zpravidla dražší. Například použití fenolitické pěny.

8. Konzultace na místě je možná po předchozí domluvě. Vhodné bude pokud se zastavíte v našem konzultačním středisku. Ke konzultaci si prosím připravte podklady, které máte k Vašemu domu.
Odpovídá:  Ing. Karel Pejchal - EKIS Praha Enviros tisk