Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.12.16 / dotaz č. 76501
Dobrý den, zvažujeme pořízení nové kotle na dřevoplyn v rámci připravované II výzvy kotlíkové dotace s odpovídající akumulační nádrží (55 L/kW), kdy nám energetický specialista spočítal ztráty domu ve výši 14,75 kW. Zajímalo by mě jaký optimální výkon kotle zvolit v závislosti na vypočtených ztrátách. Předem děkuji za odpověď.
Vážený pane,

srdečně Vás zdravím a děkuji za Váš dotaz do naší internetové poradny i-EKIS.

Váš dotaz je zcela na místě a oprávněný. Předpokládám, že Vám na něj asi odpověděl i energetický specialista, který teplenou ztrátu počítal. Tepelné ztrátě objektu vypočtené pro výpočtovou teplotu daného klimatického pásma, kde dotčený objekt stojí, by měl odpovídat nominální výkon zdroje tepla. Samozřejmě, celá záležitost není tak úplně jednoduchá a existují další hlediska, která výkon zvažovaného zdroje tepla mírně zvyšují či snižují. Cílem je udržet zdroj tepla v provozně optimálních podmínkách, na které je zdroj konstruován a které obvykle odpovídají nominálnímu výkonu zdroje. Pro různé typy zdrojů (kotlů) je to různé. Velmi důležitým parametrem pro všechny zdroje je zejména možný rozsah regulace jejich výkonu při zachování ekonomických a ekologických parametrů zařízení (tedy účinnosti, hladiny emisí apod.).

Ve vašem případě, kdy ještě uvažujete o akumulační nádrži, nevidím žádný důvod pro zásadní předimenzování zdroje tepla a pohyboval bych se v rozmezí od 15 do 18 kW (samozřejmě za předpokladu, že budete používat požadované palivo z hlediska druhu, velikosti a obsahu vlhkosti). Předpokládám, že další (doplňkový) zdroj tepla v domě nemáte (obvykle to bývá třeba teplovzdušný krb). Je potřeba si uvědomit, že po naprostou drtivou část topné sezóny je venkovní teplota podstatně výše, než je teplota výpočtová a proto pro vytopení objektu postačí menší výkon zdroje tepla. Přebytky tepla můžete ukládat do teplé vody do akumulační nádrže. Samozřejmě to mohou ovlinit také provozní požadavky uživatele objektu (například na rychlý ohřev teplé vody, rychlost náběhu otopného systému apod), ale to asi nebude váš případ. Samozřejmě uvedené hodnoty neberte jako dogma, ale je potřeba s tím pracovat. Někdy je to také otázkou aktuální nabídky na trhu, cenové politiky výrobců či prodejců apod.

Závěrem tedy, základní pohled na problém je takový, že není důvod pořizovat zdroj tepla, jehož nominální výkon je nějak zásadně vyšší než tepelná ztráta objektu!

S poděkováním za využití internetové poradny Vás srdečně zdraví a hodně štěstí a úspěchů přeje


Ing. Libor Lenža,
Regionální energetické centrum, o. p. s. Valašské Meziříčí


Odpovídá:  Ing. Libor Lenža* - EKIS Valašské Meziříčí
Téma:  Vytápění
tisk