Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.12.16 / dotaz č. 76534
Jsme SVJ s 26 byty,které jsou vytápěny městskou teplárnou.S teplotou v bytech jsme byli spokojeni do doby ,kdy předseda SVJ z vlastní iniciativy v teplárně požádal o snížení teploty v radiátorech o 5 stupňů a ohřev teplé vody na 45 stupňů.Toto snížení je již třetí rok .V bytech je chladno. Chci se zeptat, zda tuto změnu mohl provést, když si otop i teplou vodu hradí každý majitel bytu sám v ročním vyůčtování.
Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
pro vytápění a dodávku teplé vody existují pravidla (viz níže) a také existuje možnost si tato pravidla změnit.

Pravidla stanoví zákon č. 406/2000 Sb. a prováděcí vyhláška č. 194/2007 Sb., kterou se stanoví pravidla pro vytápění a dodávku teplé vody. Viz §7 odst 4 d) zákona.
Zákon ale také umožňuje, aby si SVJ stanovilo jiná pravidla, za podmínky nepřekročení limitů stanovených vyhláškou č. 194/2007 Sb. a neohrožení zdraví a majetku. Viz §7 odst 6 c) zákona.

Je tedy možné, aby si vaše SVJ dohodlo s teplárnou jiná pravidla, než podle vyhlášky č. 194/2007 Sb.
(Co všechno může rozhodovat předseda SVJ a co se musí řešit třeba hlasováním na členské schůzi, to závisí na stanovách vašeho SVJ.)

Pokud s jinými pravidly nesouhlasíte, domluvte na SVJ změnu. Pokud si myslíte, že nízkou teplotou v bytech že dochází k ohrožení zdraví a majetku (plísně aj.), můžete se obrátit na Státní energetickou inspekci s podnětem na porušení zákona č. 406/2000 Sb.

Přeji příjemné bydlení!
K. Srdečný

-----------------------------------------------------
Některá pravidla uvedená ve vyhlášce č. 194/2007 Sb., kterou se stanoví pravidla pro vytápění a dodávku teplé vody:

Pro vytápění platí:
§ 2 odst. 6): V průběhu otopného období jsou byty v době od 6.00 do 22.00 hod. a ostatní prostory v době jejich provozu vytápěny tak, aby dosažené průměrné teploty vnitřního vzduchu zajišťovaly výpočtové teploty vnitřního vzduchu stanovené projektem budovy.

(Pro obytné místnosti v bytech je projektová teplota +20°C, pro koupelny +24°C, pro chodby v bytě + 15°C, pro společná schodiště +10°C. Pokud tyto teploty nejsou dodrženy, bylo by vhodné zvýšit výkon topení, například zvýšením teplotního spádu.)

Pro dodávku teplé vody platí:

§ 4 odst. 1): Teplá voda je dodávána celoročně tak, aby měla na výtoku u spotřebitele teplotu 45 °C až 60 °C, s výjimkou možnosti krátkodobého poklesu v době odběrných špiček spotřeby.

§ 4 odst. 2): Dodávka podle odstavce 1 je uskutečňována denně nejméně v době od 6.00 do 22.00 hod.
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk