Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.12.16 / dotaz č. 76594
Dobrý den.
Chtěl bych se zeptat a poradit. Nastěhoval jsem se do rodinného domu a právě v něm prožívám první zimu. Na severní stěně, která je i na dotek značně studená, mi začala v rozích a při podlaze ( zřejně skrz věnec ) rašit vlhkost a plíseň. V celém horním patře mám v každém rohu místnosti mokré fleky. Větráme i topíme dostatečně, ale při snížení venkovní teploty se to zhorší. Ráno jsou všechna okna mokrá do výšky cca 5 cm. Co mám dělat? Bude stačit severní stěnu zateplit? A čím ? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
Zateplit severní stěnu určitě pomůže situaci zlepšit, nemusí ji však zcela odstranit. Přinejmenším by bylo vhodné tepelnou izolaci přetáhnout přes rohy na východní a západní stěnu. Rosení oken vypovídá buď o velmi vysoké vnitřní vlhkosti, nebo o velmi špatných (tepelně) rámech oken. Doporučit konkrétní řešení dle vaší kusé informace nelze. Obecně však platí, že pokud budete zateplovat, musíte zvolit dostatečnou tl. tepelné izolace, aby se zabránilo kondenzaci i uvnitř zdiva. V žádném případě ne méně než 100 mm klasického fasádního polystyrenu, raději však 140 mm. Vliv má samozřejmě i kvalita tepelné izolace střechy (stropu?).
Zde je dle platných ČSN i zkušeností minimální tl. izolace 200 mm, lépe 240 mm.
Přesnější a zaručené hodnoty je možno sdělit po provedení tepeleného výpočtu budovy. Ve vašem dotazu není ani informace, zda se jedná o starší RD nebo novostavbu, případně rekonstruovaný RD.
S pozdravem Ing. Lubomír Prokop
energetický auditor
Odpovídá:  Jiří Tomsa* - EKIS Ostrava EZE tisk