Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.1.17 / dotaz č. 76682
Dobrý den,
obracím se na Vás s prosbou o radu ohledně vytápění. Kupujeme dům, řadový RD ve Slatině, z r. 1970, částečně zateplený. Nevíme si rady s výběrem kondenzační plynový vs elektrický kotel. Dům je plynofikován, mám PENB (F/G), máme v úmyslu v rámci NZÚ provést zateplení komplet, včetně výměny stávajících starých plastových oken a starého zateplení z jedné strany atd. Budeme dělat nové rozvody topení a radiátory, a opravdu nevíme, co vybrat. Aktuální TZ domu jsou dle PENB cca 8,2 KW, údajně je předpoklad, že bychom se po zateplení mohli dostat pod 5 KW. Jsme si vědomi rozdílů v investicích počátečních (plyn více), revizích, tarifech pro EE (d45d) atd, a naopak vyšších nákladů na EE po stránce ceny energií. Sami mírně preferujeme zbavit se plynu úplně, ale nechtěli bychom udělat chybu.
Nabízí se tedy (kolik?) kW kondenzační plynový kotel, nebo naopak cca 8-9(?) kW elektrický.
Ohřev TUV bude třeba řešit také, spíše preferujeme jedno zařízení pro obojí.
Děkuji za doporučení.
Dobrý den,
pokud chcete mít teplovodní vytápění ve Vašem domě dle popisu níže, tak navrhuji osadit nový plynový kondenzační kotel a nepřímotopný zásobníkový ohřívač TV. Jsem přesvědčen, že provozní náklady plynového kotle jsou nižší než u elektrického kotle. V případě novostavby na hranici pasivního domu do určité velikosti a tím pádem tepelné ztrátě vychází někdy lépe např. instalace elektrických topných rohoží, ale v případě teplovodního vytápění jsem přesvědčen, že lepším a komfortnějším řešením pro vytápění a ohřev TV je plynový kotel.
Pokud byste měl zájem tuto problematiku více rozvinout, navrhuji osobní schůzku v naší firmě, kde probereme všechny varianty, kterých je velmi mnoho a jen těžko se dají všechny popsat do odpovědi.
Dále pokud uvažujete se zateplením v rámci NZÚ je na zvážení, jestli nevyužít NZU i na solární ohřev TV ?
V případě zájmu o schůzku prosím navrhněte nějaké dva termíny a vše projednáme. Kontakty pro případné sjednání schůzky naleznete zde: http://www.dea.cz/energeticke-poradenstvi/poradenstvi-ekis/
S pozdravem
Odpovídá:  Ing., Bc. Marcel Wilczek* - EKIS Brno DEA
Téma:  Vytápění
tisk