Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.1.17 / dotaz č. 76717
Dobrý den,

vybírám byt ke koupi a uvedený byt má "krbová kamna na dřevo + přitápění el. přímotopy". Dle mých informací je tato varianta poněkud dražší než jiné způsoby topení. Jde přejít/zrekonstruovat na ústřední topení, přip. jiné doporučené - levnější způsoby topení? V této tématice se vůbec nevyznám a ráda bych se alespoň trochu zorientovala.

Děkuji mnohokrát za radu.
Dobrý den,

Vytápění elektřinou je skutečně při standartních cenách pro domácnosti jedním z nejnákladnějších způsobů zajištění tepelné pohody. Možností snížení provozních nákladů při zachování požadované kvality vnitřního prostředí je hned několik, nicméně je počítat s nemalou investicí.

Vzhledem k Vámi uvedeným technologiím je otázka, zda-li tento objekt umožňuje napojení na ústřední vytápění. Způsob vytápění bytu krbovými kamny byl v minulosti umožněn právě pro absenci zdroje tepla v budově a tak prakticky nemožnosti centrálního zajištění požadované teploty v jednotlivých bytových jednotkách. Z tohoto důvodu je potřeby v prvé řadě ověřit, zda-li dům disponuje vnitřními rozvody tepla, na které by bylo možné se napojit a zajistit vytápění tedy centrálně.

Druhou klasickou možností je realizace etážového způsobu vytápění, kdy do bytu bude přivedeno palivo (standardně zemní plyn) a vlastní tepelný zdroj následně zajistí ohřev topné vody nezávisle na okolních bytových jednotkách (lokální vytápění). Jako další vlastní zdroj se dále nabízí tepelné čerpadlo, jehož provoz je finančně méně náročný. Instalace elektrokotle pro ohřev topné vody nedává v tomto případě z hlediska finanční náročnosti na provoz smysl, jelikož celková účinnost systému bude oproti stávajícímu způsobu ještě ponížena ztrátami v rozvodech.

Při realizaci některého z uvedených variant je třeba počítat s investicí do teplovodního vytápění, tedy rozvodů topné vody, otopných těles a potřebných armatur. V prvním případě bude investice navýšena o náklady za napojení do centrálního rozvodu, v druhém případě o vlastní zdroj tepla a přívod paliva. Ačkoliv je toto řešení nákladnější, máte však do budoucna možnost změny zdroje a tím tak optimalizaci provozních nákladů.

Závěrem je třeba upozornit na skutečnost, že systém vytápění sálavými panely disponuje bezkonkurenční rychlostí náběhu a také minimálními ztrátami (dané pouze účinností zdroje). Snížení provozních nákladů lze realizací teplovodního vytápění dosáhnout náhradou za levnější energii (ústřední vytápění, lokální plynový kotel), či realizací účinnějšího systému (lokální tepelné čerpadlo).
Odpovídá:  Ing. Michal Čejka* - EKIS Praha Porsenna
Téma:  Vytápění
tisk