Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.1.17 / dotaz č. 76722
Dobrý den,
Obracím se na Vás ohledně realizace podlahového topení v obývací kuchyni cca 24 m2, při rekonstrukci domku z 30 let, zdroj vytápění plyn, kond. kotel. Do výšky čisté podlahy – betonu zbývá 17cm z nichž 1cm ponechávám na finální povrch - keramickou dlažbu, tj. mám k dispozici pro podl. topení cca 16 cm. Celkové složení podkladu podlahy je cca 15 cm štěrku, 5cm podkl. betonu s kari sítí a navrchu přeplátovaná IPA se svarem. Dále uvažuji tuto skladbu ve zmíněných 16cm: 60 mm EPS 100 položit na IPU, systémovou desku 48mm s rozvody, beton s plast.cca 50 mm. Podlahové topení je projektováno do 2 větví po cca 9 m2, pod kuchyňskou linkou rozvody nejsou.

Je vrstva 50mm EPS dostatečná vzhledem k pokládce na IPU ? Nemůže se IPA pod EPS „rozehřívat“ ? (projekt. tepl. spád 50/45 st.)
Musí být EPS po celé ploše místnosti ve stejné vrstvě ? Nebo postačí položit pouze pod systémovými deskami s rozvody ?

Podél stěny vedou Ppr rozvody vody v miralonové izolaci. Lze pokládku EPS zakončit před trubkami ?

Sváry IPY vytvářejí nerovnost, v napojení jejích 3 vrstev někde až 0,7 mm max. Je riziko pokládat EPS na tento nevyrovnaný povrch ? Jak bych měl vyrovnat ? (vyhledal jsem buď podsyp EPS desek křemičitým pískem, desky podlepit, nebo EPS nahřát hork. pistolí a vytvarovat dle nerovností..) Nebo váha betonu zatíží EPS a není nutné tedy vyrovnávat? Jaké řešení doporučujete ?

Druhou otázku mám ohledně skladby podlahy v chodbě ve druhém patře, kde chci jako finální povrch beton s keramickou dlažbou (bez podl. vytápění). Po odstranění zásypu a dlažby (celk. vrtsva cca 12 cm) jsou zde prkna natlučená na trámech a spáry zalištovány. Tento záklop je rovněž místy nerovný a mám obavy pouze položit EPS a betonovat, aby se podlaha „nehýbala“. Chtěl bych tedy podlahu vyrovnat Liaporem. Celková skladba podlahy v chodbě by tedy byla : prkený záklop, dále geotextilie, liapor frakce 4-8 mm ve vrstvě 60 mm, sep. folie, beton 50mm, ker.dlažba, je to tak v pořádku ?

V podkroví je i koupelna, zde je projektována na část podlahy i smyčka podlahového vytápění. Zde uvažuji podlahu maximálně vyrovnat odstraněním lišt záklopu, na prkna pěnou nalepit EPS cca 20 mm, systémovou desku s rozvodem 48mm, sep. folii,beton 50mm, ker. dlažbu. je to tak v pořádku ?
Děkuji.
Dobrý den,

co se týká rozpouštění asfaltových hydroizolací, myslím, že jsou vaše obavy neopodstatněné, asfalt má teplotu tání mezi 70 - 100 °C. Tedy rozhodně nebude docházet k tání asfaltové hydroizolace, která bude ještě poměrně dobře přirozeně ochlazována od podloží.

Co se týká pokládky tepelné izolace v místech pod a mimo podlahové vytápění, z mého pohledu bych volil stejnou vrstvu EPS v podlaze i v místech mimo podlahové topení. Doporučil bych to ze tří důvodů: 1) vyšší povrchová teplota podlahy i v místech mimo podlahové topení (čím je skladba lépe izolována, tím vyšší bude povrchová teplota v místnosti), 2) menší úniky tepla, pokud se umístí stejné množství tepelné izolace v celé ploše podlahy oproti zalití betonem (EPS tedy v tomto případě může přinést finanční úsporu), 3) cena m3 EPS 100 S je podle ceníkové ceny společnosti Isover cca 3000 Kč s DPH (myslím, že seženete i levněji), cena betonu do podlahy včetně dopravy je srovnatelná.

Pokládku podlahového polystyrenu lze ukončit u vedení vody, doporučil bych zapěnění trubních rozvodů PU pěnou, aby nedošlo k jejich zalítí betonem. To může omezit ztráty tepla v pootrubí teplé vody a omezit odpouštění zteplalé vody studené.

Podlahový polystyren je stlačitelný (stlačitelnost 10% způsobí zatížení 100 kPa od toho je odvozeno také označení EPS 100 S). U malých nerovností jako jsou svary ve vašem případě menší než 1 mm se uvažuje, že se polystyren vytlačí zatížením od podlahy a případná nerovnost se vyrovná ve vrstvě betonové desky. Pokud byste chtěl být precizní osobně bych buď lepil EPS na pěnu (např. Insta-stick enbo jinou PU pěnu) nebo bych hrokovzdušnou pistolí v místech nerovnosti nahřál EPS, který se teplem z nahřáté strany smrští.

Skladby ve 2.NP jsou v pořádku, nevidím zde žádné chyby. Pouze v koupelně bych samozřejmě pod keramickou dlažbu navrhl v některých místech hydroizolační vrstvu.

Přeji pěkný den
Morávková
Odpovídá:  Ing. Nicole Morávková* - EKIS Strakonice
Téma:  Vytápění
tisk