Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.1.17 / dotaz č. 76728
Dobrý den,

můj dotaz se týká vytápění domu tepelným čerpadlem vzduch - voda.

Máme rodinný dům z r. 2007. Obvodové zdivo cihla Heluz 45 cm (nepřesné). Dům byl původně vytápěn kotlem na tuhá paliva, elektrokotlem a krbem. Místo elektrokotle jsme instalovali tepelné čerpadlo vzduch - voda 14 kW Fujitsu od firmy Kostečka. Tepelná ztráta domu byla vypočtena asi na 12 kW (energetickým posudkem).

Moc si ale nevíme rady s vyregulováním otopné soustavy a dodavatel tepelného čerpadla nám s tím moc nepomůže, jsou to spíše obchodníci. Zdá se nám, že oproti jiným rodinným domům máme jednak vyšší spotřebu elektrické energie tak o cca 25 % a jednak máme v podkroví asi o 2 stupně nižší teplotu než v přízemí. Samozřejmě to může být způsobeno většími úniky tepla v podkroví než v přízemí a jiným způsobem vytápění (dole máme podlahové topení, nahoře radiátory).

Proto se chci zeptat, zda existují nějaké firmy (ideálně Jihočeský kraj), které pomohou s vyregulováním otopné soustavy, optimálním nastavení hodnot na tepelném čerpadle a na radiátorech, případně doporučí nějaká opatření, např. výměnu radiátorů, více regulačních ventilů apod. Zkoušeli jsme např. různá nastavení ekvitermní křivky na tepelném čerpadle, ale ať dáme 5 nebo 12, tak je efekt stejný, a popravdě příliš tomu nerozumíme.

Děkuji.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Tento Váš dotaz souvisí s odpovědí na dotaz č.76727 v poradně. Zde jsem se již okrajově o tomto zmínil: „Topný výkon radiátorů v podkrovních pokojích patrně opravdu nepostačí vyrovnat tepelnou ztrátu místností, která je daná prostupem tepla jednotlivými plochami obálkových konstrukcí a také větráním. Severní orientace také znamená, že pokoj bude bez výhody solárních zisků. Otopná soustava nemusí být optimálně navržená co do výkonu, hydrauliky a regulace. Obvykle špatně topí nejvzdálenější radiátory na rozvodu.“
Projevit se může i další fakt a to, že přízemí vyzděné z cihelných tvarovek a tvořené konstrukcemi s vyšší tepelnou akumulací udrží déle teplo, kdežto podkroví konstrukce s vyšší schopností akumulace tepla nemá, byť je zde slámový panel. Podlahové topení v přízemí tento efekt akumulace zesiluje. Pokud je pokojový termostat umístěn v přízemí, zohlední regulace jeho a potřebu tepla patra nerespektuje. Ekvitermní regulace uzpůsobuje náběh vytápění podle údajů venkovního čidla.
To, že původní zdroj tepla pro vytápění pracoval s vyššími teplotami na teplotním spádu – uvádíte kotel na TP a elektrokotel, tedy to bylo určitě tak, kdežto současné TČ je na spádu nízkém, se bezpochyby projevuje také.
Stanovení tepelné ztráty na základě energetického posudku (patrně Průkaz energetické náročnosti budovy) vychází z obálkové metody a orientačně udává jen celek, nikoli pro jednotlivé prostory v domě, pro návrh topení jaksi málo.
Váš dům je z roku 2007, takže byla bezpochyby zpracována projektová dokumentace.
Jak byla zpracována v části ústředního vytápění? Byl zpracován podrobný prováděcí projekt, který vychází z výpočtu tepelných ztrát jednotlivých místností a pak tedy obsahuje optimální dimenzování velikosti radiátorů včetně návrhů dimenzí rozvodu podle ztrát na rozvodu? Pokud ano, zkuste nejprve problém řešit s projektantem ÚT. Jde však jistě o to, zda byl v reálu na místě projekt dodržen!
Obvyklejší praxí je, že projekty profesních částí dokumentace se nechají zpracovat jen v rozsahu nejnutnějším pro stavební povolení, řeší tedy jen schéma. Dodavatel topení, pokud nedisponuje příslušnými znalostmi a odborností, pak provede topení více méně „od oka“. I v tomto případě specialista-projektant ÚT dokáže poradit. Může dopočítat tepelné ztráty místností podle skutečnosti (to je se započtením opravdu zrealizovaných materiálů izolací, parametrů zabudovaných oken a skutečných skladeb), zaměřit otopnou soustavu, posoudit velikosti radiátorů a možnosti regulace stávající soustavy s ohledem na zakoupené TČ.
Patrně by šlo jinak regulovat podlahové topení dole a rozvody pro radiátory v patře, které asi budou na samostatné větvi. Trochu se podivuji, že renomovaný dodavatel tepelného čerpadla nic neřešil, protože zkušenosti i znalosti má.
K vyšší spotřebě elektřiny – to se těžko posuzuje. TČ nějakou spotřebu také má, a jiné domy nemusí být stavebně vůbec identické. Rovněž spotřeba běžných spotřebičů různých domácností se uživatelsky liší.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice.
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk