Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.1.17 / dotaz č. 76826
Dobrý den,
chci se zeptat na nejlepší možnost vytápění koupelny na horské chalupě. Místnost má 6 metru čtverečních, 80 centimetrů silné kamenné zdi, na stropě je 20 cm izolace. Podlahové topení s termostatem drží teplotu 6 stupňů Celsia, aby nic nezamrzlo. Co nejrychleji vyhřeje koupelnu po našem příjezdu? Infrazářič, teplovzdušné topení, přímotop s ventilátorem či například topidlo používající slídové MICA desky?
Dobrý den,

Vámi uváděné tepelné zdroje se liší rozdílem mezi poměrem produkované sálavé a konvektivní složky vytápění.
Pro daný účel doporučuji použít infrazářič (maximalizující sálavou složku), který se v koupelnách nebo v místnostech s nízkou obsazeností používá z důvodu, že je schopen rychle vytvořit pocit tepelné pohody, aniž by bylo nutno prohřívat chladné stěny s vysokou akumulační schopností. Z toho důvodu se jedná při použití elektřiny jako energonositele i o nejhospodárnější řešení.
Vzhledem k chladnému povrchu silné kamenné zdi je třeba zajistit po použití koupelny důkladné odvětrání, aby nedošlo ke vzniku plísní. To platí i u jiných druhů vytápění, a to i v ostatních místnostech, zejména v situaci, kdy je objekt opouštěn a bude chladnout.

S pozdravem,
Ing. Jiří Malkovský
Odpovídá:  Ing. Jiří Malkovský* - EKIS Hradec Králové ALKA-RPK
Téma:  Vytápění
tisk