Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.1.17 / dotaz č. 76854
Dobrý den,žijeme ve 30 let starém panelovém domě (samostatně stojící, 12 pater po 7 bytech), který byl před 8 lety (nepříliš kvalitně) zateplen. Dům je vytápěn dálkovým teplem, na patě domu byl instalován výměník (směšovací uzel), kam je přiváděna voda z teplárny. Tato voda je mísena s vracející se vodou a pumpována do rozvodu topné soustavy domu. Chápu, že bez konkrétních údajů nelze říct spolehlivá přesná čísla, a proto Vás prosím o informaci, jaká nastavení pro teplotu otopové vody jsou v podobných domech obvykle používána (maximální a minimální teplota otopové vody ve výměníku, podle níž se řídí dočerpávání vody přiváděné teplárnou). Jaké máte zkušenosti s regulaci měnící teplotu otopové vody podle aktuálních venkovních teplot bez ohledu na teplotu vody z teplárny ve srovnání s fixním nastavením?
Děkujeme za obsáhlý dotaz, který v sobě skrývá až příliš mnoho možných odpovědí, které souvisejí s vlastním provedením ve Vašem konkrétním případě bytového domu. V prvé řadě zmiňujete výměník - zařízení, které slouží pro předávání tepla ze strany jedné na stranu druhou s tím, že každá ze stran výměníku je hydraulicky zcela oddělena - v každé je jiná teplota, tlak a teoreticky i jiný druh média (kapaliny). Není proto jak píšete, že se voda mísí s vracející se vodou. Voda z teplárny, či blokové kotelny, je tedy absolutně oddělena od Vaší otopné vody v objektu. A musí to být i proto, protože při jakékoli poruše na trase dálkového tepla, by se mohla vypustit a tím přerušit celá dodávka tepla.
Následuje řada velmi podobných dotazů, týkající se na způsob vytápění objektů.

Pokud nebyl Váš bytový dům zateplen, a předpokládám že nedošlo ani k poklesu teploty otopné vody z teplárny, pak tepelné ztráty Vašeho objektu byly shodné s navrženou otopnou soustavou v té době. Vy jste zateplili, čímž poklesla tepelná ztráta domu a ponecháním stávajícího systému topení by vedlo k přehřívání místností. Proto muselo být v té době nebo i předtím instalovány regulační termohlavice na každé otopné těleso, aby docházelo vytápění místností pouze na požadovanou teplotu. Předpokládám totiž, že se otopná tělesa v bytovém domě neměnila. Termohlavice je v podstatě ventil, který snímá teplotu v dané místnosti kde je namontován a v případě zvýšení teploty v místnosti uzavírá částečně nebo plně přívod tepla do otopného tělesa do doby, než teplota v místnosti poklesne pod nastavenou teplotu. U nedotápění místnosti naopak.

Tím, že jste zateplili bytový dům, máte za stejných teplotních podmínek možnost právě snížení teploty otopné vody (podle kvality zateplení) - tzv. ekvitermní regulací. U ekvitermní regulace se podle teploty venkovního prostředí mění teplota vytápěcí vody v domě a s jejím poklesem se změnšují i distribuční celkové tepelné ztráty v domě, což může být i 25-30%. Výpočtem se ale musí ověřit, zda při snižování teploty vytápěcí vody stačí teplosměnná plocha otopných těles přenést do místnosti (ohřát místnost) potřebné množství tepla. To právě bude souviset s tím, jak moc a jak kvalitně máte celý bytový dům zateplen.

Se snižováním teploty otopné vody se také kromě jiného mění i způsob přenosu tepla, při větších teplotách vody byla možnost větší tzv. sálavé složky tepla, s klesající teplotou otopné vody tato klesá a začíná více působit složka prouděním vzduchu. Vzhledem k tomu, je zapotřebí nemít a odstranit všechny překážky od radiátorů, které by bránily přirozenému proudění vzduchu v místnosti. Dalším faktem je to, že podle posledních průzkumů UCCEB ČVUT je sálavá složka pocitově pro tepelnou pohodu důležitá a jako takovou ji vnímá, jako všechna živí zvířata v přírodě. (přestože místnost nedosáhne na požadovanou teplotu v místnosti, může u některých jedinců převládat ze sálavé složky větší uspokojení a lepší pocit tepla - tepelné pohody.

Nastavení fixní (pevné) teploty vytápěcí vody ve Vašem objektu tedy možné je, ale vzhledem ke stavu celkové otopné soustavy, budete mít větší distribuční ztráty (přenosem tepla do bytových a nebytových prostor). To musíte zvážit, jestli vyměnit ekonomiku za lepší tepelnou pohodu. Věc ale může být i taková, že máte křivku regulace špatně nastavenou, a postačilo by pouze doregulovat teplotní křivku vytápěcí vody aby odpovídala aktuální výši tepelných ztrát.


Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE
Téma:  Vytápění
tisk