Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.2.17 / dotaz č. 77710
Dobrý den,

plánuji vytápění rodinného domu o vytápěné ploše 175m2. Tepelné ztráty mi byli vypočítány odbornou firmou na 23kw. Dům je z větší části z opukových zdí tloušťky 75cm. Ztráty jsou spočítány i s vyměněnými okny a zatepleným stropem 30cm minerální vaty.
V domě nejsou rozvody ani radiátory - vše se bude teprve dělat. Podlahy kopat nehodlám takže jen radiátory.
Topenáři mě hlavně doporučují automat na uhlí nebo klasiku na dřevo.
Se dřevem mám trochu problém v tom, aby bylo dostatečně vyschlé - musel bych udělat velkou zásobu a potom už jenom nakupovat.
Automat na uhlí se mi celkem líbí, jen každý říká něco jiného a je těžké vybrat značku.
Topenář mi navrhl automat Dakon FB2 25kw, je to ale litina a od příštího roku se už tento kotel nebude moci prodávat.
Tepelné čerpadlo mě navrhli od PZP s výkonem cca 16 kw s tím, že zbytek by doháněl elektrokotel při -5 a níž. Cena 260 tisíc.


Co by jste mi prosím navrhovali?

Děkuji Novák Petr
Nepíšete, že byste v objektu realizoval systém řízeného větrání, což bych pro komfort bydlení doporučoval.
Pokud budeme předpokládat, že výpočtově se jedná o cca 21 kW tepelné ztráty prostupem a cca 2,5 kW výpočtové ztráty větrání (bez využití zpětného zisku tepla), při vnitřní teplotě 20-22°C venkovní -13°C, pak se velmi orientačně bavíme o požadavku zhruba 32 000 kWh/a na vytápění a cca 6 000 kW na ohřev TV (vč. ztrát rozvodů a zásobníků). Pro ohřev TV počítám také s využitím zvoleného zdroje tepla a dorovnáním v letním období elektrickou energií.
Přesnější tabulková čísla potřeb a spotřeb by Vám měl dát zpracovatel PENB - pokud tedy je zásah do objektu více jan na 25% obálky budovy - zateplení střechy a oken by tuto představu už splňovala.

Orientačně palivo / provozní náklady na vytápění / ohřev TV / náklady na provoz domácnosti elektro - svícení, vaření... / paušální poplatky za jističe (částky se v realitě mohou lišit dle konkrétního nákupu uhlí, ceny elektrické energie od dodavatele apod.). Lišit se také bude díky učinnosti konkrétního kotle - to ale bychom už byly ve velmi podrobném porovnání
Hnědé uhlí / 21 900 / 3200 / 13600 / 2400 - celkem cca 42 tis
Černé uhlí / 32 300 / 4400 / 13600 / 2400 –celkem cca 54 tis
Elektrická energie (topení el. Kotlem a el. Ohřev TV – boiler)
64 400 / 8300 / 7000 / 5316 – cca 85 000 Kč
Tepelné čerpadlo – rozumné pokrytí díky bivalenci (pod cca -8°C elekto:
27 000 Kč / 2600 / 7193 / 39 000 Kč

Další dotaz je na zdroj tepla – automat DAKON FB2 25 kW (litinový) – tento zdroj má emisní třídu 3. Proto nebude možné jej v budoucnu prodávat – nesplňuje požadavky na produkci emisí (překračuje je). To, že je litinový spíše je klad – obecně delší životnost.
Je potřeba volit ze zařízení emisní třídy 4 a 5 (např. jako vodítko je možné použít seznam kotlů z programu Kotlíková dotace).Výkonově je 25 kW předimenzováno. Výpočtová ztráta objektu je počítána na venkovní výpočtovou teplotu (např. -13°C a zároveň se počítá s max. výměnou vzduchu – tedy, že při -13°C budete trvale větrat otevřeným oken s odhadem výměny vzduchu cca 200 m3/hod. Do příkonu se nezapočítává zisk z provozu domácnosti – tedy vaření, provoz elektro.
Doporučil bych max. výkon kotle do cca 20 kW s možností modulace výkonu - např. v rozsahu 8-20 kW. Taková zařízení najdete v seznamu kotlů.
Tepelné čerpadlo – provozně nejjednodušší – teoreticky se o systém nestaráte. Komplikace jsou z hlukem takto výkonného venkovního zařízení, např. s ohledem na sousedy – je nutné to projekčně zvážit a řešit. Uváděný výkon TČ 16 kW je při venkovní teplotě 2°C a předpokladu dodávky topné vody cca 35°C. U vás – s ohledem na radiátory bude potřeba topné vody vyšší – při rozumném návrhu cca 42 – 43°C = sníží se tak topný faktor TČ a také to má vliv i na výkon (i ten bude nižší). Volba bivalence – bylo by vhodnější TČ zvolit tak, aby byla minimálně kolem cca -8°C částečná (tedy případné připnut el. Dohřevu topné vody současně s chodem kompresoru TČ) – pro větší využití chodu TČ. Plná bivlence pak třeba kolem -13°C, nebo při zamrznutí TČ apod.
Z poslaných čísel můžete zvolit kombinaci provozních a pořizovacích nákladů a vzít jako vstup pro Vaše rozhodnutí. Neznám ostatní podmínky (možnost skladování paliva, Vaši ochotu navážet uhlí do zásobníku a čistit kotel, Vaše finanční možnosti, stávající zdroj tepla a možnost využití kotlíkových dotací ve Vašem kraji atd.).
Odpovídá:  Martin Jindrák* - EKIS Vysoké Mýto Czechia-Moravia
Téma:  Vytápění
tisk