Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.2.17 / dotaz č. 77806
Dobrý den.Ctěl bych zateplit rodinný dům a využít dotací zelená úsporám.Našel jsem firmu,která dům zateplí a následně dokončí vzhled omítkou.Tato firma je zapsána v programu Zelená úsporám ale nevyřizuje papírování okolo.Nevíte prosím o člověku,který toto vše zařídí?Jako administrace žádosti,energetický posudek,projektovou dokumentaci atd?
Děkuji za brzkou odpověd.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.
Pokud je firma, kterou jste si vybral, zapsána v seznamu odborných dodavatelů (SOD) v rámci programu NZÚ, nic se tím nepokazí. V současné době to již není nutné, povinnost zapsaného dodavatele v seznamu SOD platila jen pro 1.výzvu. Nyní od roku 2015 běží 3.výzva pro rodinné domy, která je průběžná, respektive skončí nejpozději v roce 2021, nebo dříve, pokud budou vyčerpány finanční prostředky.
K vlastnímu vyřízení dotace a papírování:
Správně uvádíte, že potřebujete projektovou dokumentaci a energetický posudek. Vše začíná projektovou dokumentací, na základě které se teprve provádějí energetické výpočty. Výhodou vlastní administrace žádosti je, že pro tento dotační program není příliš složitá. Je pravda, že je potřeba provést elektronickou registraci žádosti, ale krajská pracoviště Státního fondu ŽP obvykle v případě potřeby s tímto pomohou.
Projektovou dokumentaci zpracuje autorizovaný projektant, energetický posudek specialista s příslušným oprávněním nebo energetický auditor.
Dříve než zadáte zpracování projektové dokumentace, doporučuji ověřit, zda opatření, tedy zateplení, které plánujete, splní technická kritéria programu NZÚ. Jinými slovy – je potřeba se předem ubezpečit, že projekt nebude „do šuplíku“, ale že splníte požadovanou procentní úsporu a další technické náležitosti. K tomu je dobrá porada s odborníkem. Doporučuji osobní bezplatnou konzultaci v některém ze středisek EKIS. Vybrat si můžete kterékoli, například v blízkosti Vašeho bydliště to bude nejspíše v Českých Budějovicích. Seznam poradenských středisek je na stránkách www.mpo-efekt.cz. Například v Energy Centre České Budějovice se můžete objednat telefonicky na čísle 387 312 580, více informaci naleznete na www.eccb.cz. Na sjednanou osobní konzultaci je dobré mít s sebou všechny dostupné podklady – původní výkresy nebo starší projekty domu (pokud jsou k dispozici), nějaké foto a povědomí o tom, z čeho je dům postaven a jaké materiály a výrobky obsahuje, alespoň základní přehled. Zdůrazňuji, že osobní porada je bezplatná, nezávazná a musí být objektivní. Z toho důvodu nemohu jmenovat nebo doporučovat konkrétní firmy a osoby.
Seznam oprávněných projektantů naleznete na stránkách České komory autorizovaných inženýrů a techniků (ČKAIT) www.ckait.cz. Nejlépe však je mít nějakou referenci. Projektant musí se zpracovatelem energetického posudku spolupracovat, resp. zajistit součinnost, tudíž obvykle již někoho má. To je důležité proto, že při optimálním návrhu izolací je možno dosáhnout při splnění daných kritérií i na vyšší úroveň dotace a j škoda to nevyužít. V okamžiku kdy máte projekt, posudek a krycí list žádosti (součást posudku), můžete to odnést na fond, například v Energy Centre s elektronickou registrací při zpracování posudku pomohou také.
Při vlastní realizaci se musí hlídat použité materiály izolací a parametry výrobků (například oken), které se nesmí lišit od těch hodnot, které uvádí posudek. K tomu je potřeba shromáždit především faktury a soupis prací, které se k podporovaným opatřením vztahují. Obvykle si to nejlépe ohlídá každý investor sám, ale možno tím pověřit i stavební dozor.
Pokud byste chtěl veškeré činnosti administrace někomu zadat, je jisté že se to bude muset zaplatit a to by mohlo „ukousnout“ velkou část dotace. Z toho důvodu je obvyklé, že potřebné doklady, kterých není mnoho (několik) si stavebník zařizuje sám. Státní fond s přiznáním dotace rovněž stanoví termín pro dokončení a předložení všech podkladů a je zřejmé, že najatý administrátor na sebe nechce brát odpovědnost za splnění termínů, které de facto nemůže ovlivnit (například pokud se protáhne kolaudace apod., vyžaduje-li zateplení stavební povolení (nemusí to tak být).
Znovu opakuji, že NZÚ je ze všech současných dotačních titulů administrativně nejsnazší.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice.
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk