Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.6.17 / dotaz č. 81374
Dobrý den,

chtěl bych se Vás zeptat na vytápění pasivního rodinného domu. Chtěl bych ho vytápět pomocí podlahového topení (teplovodního), ale mám trochu obavy z regulace, jelikož beton má poměrně dlouhou teplotní setrvačnost. V domě samozřejmě bude rekuperace vzduchu. Mohl/a by jste mi říct, jak komplikovaná je opravdu regulace teplot v zimě s podhlahovým vytápěním? Jsem teď ve fázi stavby, kdy se musím rozhodnout jak vytápět a nemohu se rozhodnout.
Dobrý den,

pravdou je, že podlahové vytápění má velkou tepelnou setrvačnost a tedy pokud s regulací podlahového vytápění nebudete mít zkušenosti, může se stát, že prostor nechtěně přetopíte. K tomu bude ale docházet pouze časového úseku, ve kterém byste chtěl objekt natopit (například, pokud byste se vrátil ze zimní dovolené). Vzhledem k tomu, že pasivní dům bude mít tak nízké tepelné ztráty a tedy i při větších výkyvech venkovních teplot nebude tepelná ztráta objektu významně kolísat. Jinými slovy pasivní dům velmi dobře udržuje teplotu a dodávaný tepelný výkon se nemusí měnit v krátkých časových intervalech, zvláště pokud pasivní dům není vystavěn jako dřevostavba.

Obecně určitě by určitě bylo dobré se domluvit se s výrobcem systémového podlahového vytápění a uzpůsobit podlahové vytápění pro potřeby pasivního domu. Například použít roznášecí vrstvu s menší akumulací (menší tloušťka betonu nebo systémové desky). Ze zkušeností mohu doporučit např. firmu REHAU (teplovodní podlahové vytápění) nebo firmu FENIX (přímotopné elektrické podlahové vytápění). V případě přímotopného vytápění si dejte pozor na splnění požadavku vyhlášku 78/2013 Sb. na neobnovitelnou primární energii, určitě by bylo nutné osadit na objekt fotovoltaické panely. Výhodou přímotopného vytápění by ale byla snížení akumulace otopné soustavy i akumulace roznášecí vrstvy podlahy.

Přeji pěkný den,
Ing. Martin Černohorský
Odpovídá:  Ing. Martin Černohorský* - EKIS Písek DEK
Téma:  Vytápění
tisk