Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.4.18 / dotaz č. 92849
Dobrý den, mám na Vás dotaz ohledně zateplení stropu budovy základní školy v Roudnici nad Labem. Objednali jsme si projekt, kde nám projektant odpověděl následující:
Zadáním byl vznesen požadavek na zateplení stropu/podlahy půdy. Vazné trámy dřevěné konstrukce krovu jsou umístěny nad podlahou v rozsahu 0-50 mm nad půdovkami. Z toho vyplývá, že není možné zateplení podlady půdy pod dřevěnými porvky krovu. V případě uzavření části dřevěných prvků do tepelné izolace bude docházet ke kondenzaci vody a degradaci dřevěných prvků. V případě požadavku objednatele bude zateplní stropu půdy navrženo dle zadání, nechce projekt převzít odpovědnost.
Chtěl bych se zeptat jestli má projektant pravdu, jelikož již máme nějaké budovy zateplení a projektant a stavební firma s tím neměla nikdy problém.

Děkuji

Dobrý den,
nemám podrobné podklady, ale obecně určitě není možné říci, že není možné zateplit konstrukci stropu/podlahy půdy, pokud se zateplení nevejde pod vazné trámy. Pro zateplení stropu/podlahy je určitě možné najít technicky funkční řešení, i když jsou vazné trámy nízko nad stávající úrovní podlahy. Není možné obecně říci, že v případě uzavření části dřevěných prvků bude docházet ke kondenzaci vodní páry v místě dřeva a k jeho degradaci. Je samozřejmě pravda, že při zabudovávání dřeva do konstrukce je potřeba být obezřetný. Norma ČSN 730540-2 stanovuje požadavky na zabudování dřevo. Zjednodušeně lze říci, že návrhem konstrukce je nutné vyloučit kondenzaci v místě dřeva pro návrhové okrajové podmínky (nejméně příznivé - extrémní dle ČSN 730540-3) a při dlouhodobě trvajících okrajových podmínkách (návrhové okrajové podmínky pro jednotlivé měsíce dle ČSN 730540-3) vyloučit, že hmotnostní vlhkost dřeva překročí 18%. Důležitou zásadou je, nezakrývat dřevěný prvek difuzně uzavřeným materiálem z chladné strany konstrukce. Pokud by nebyly vazné trámy zakryty tepelnou izolací po celé výšce, pak je tato podmínka splněna. Množství procházející vodní páry z interiéru (v zimě difuzní to zdola nahoru) je také možné snižovat například parotěsnící vrstvou pod tepelnou izolací. Tato vrstva se pod vazné trámy předpokládám vejde. Zde je ale samozřejmě potřeba zohlednit nepříznivě působící již stávající tepelnou izolaci střechy (pokud nějaká je).
Obecně bych jako součást návrhu zateplení konstrukce doporučoval provedení tepelnětechnického posouzení jak v ploše konstrukce, tak ve vybraných stavebních detailech. Na základě posouzení bude určitě možné najít technicky funkční řešení, které bude splňovat podmínky zabudování dřevěných prvků a splnění požadavků normy ČSN 730540-2. Je možné, že s náklady na tepelnětechnické posouzení projektant nepočítal.
S pozdravem Tomáš Kupsa
Odpovídá:  Ing. Tomáš Kupsa* - EKIS Praha DEK tisk