Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.10.18 / dotaz č. 99852
Dobrý den,

měl bych zájem o poradenství v oblasti vytápění dřevostavby, kterou jsem před sedmi lety zrealizoval v centru Českého Krumlova. Objekt byl doposud využívaný pouze pro rekreační účely v letním období.
Rád bych objekt využíval celoročně. Plyn není zaveden. Vytápění je možné pouze elektřinou, a to lokálním způsobem (přímotopy/olejová topidla).

Existují na trhu nějaké vhodné stylové spotřebiče, které by mohly zajistit vytopení objektu cca. 65m2?

Dobrý den, děkujeme za dotaz.
Důležitější, než velikost podlahové plochy je tepelná ztráta objektu. Doporučujeme se obrátit na autorizovaného projektanta vytápění, který spočítá tepelnou ztrátu po jednotlivých místnostech, aby bylo možno zodpovědně dimenzovat otopná tělesa. Velikost tepelné ztráty bude závislá na konstrukci obálky budovy, zda byla stavba od začátku navrhována jako sezónní, či pro celoroční užívání.
Při volbě přímotopného elektrického vytápění je možno použít běžných elektrických konvektorů, stropních nebo stěnových sálavých panelů. Konvektory i panely se vyrábějí v široké škále výkonů a designu. Sálavé vytápění při správném návrhu bývá výhodnější než teplovzdušné, protože pro dosažení tepelné pohody stačí nižší teplota vnitřního vzduchu a tím je i menší tepelná ztráta větráním.
Sálavé panely se vyrábí jako stropní nebo stěnové (obrazové nebo skleněné), umísťují se tak, aby eliminovaly chladné sálání venkovních stěn nebo oken. Elektrické přímotopné vytápění lze také snadno automatizovat, lze snadno omezit nežádoucí manipulaci uživatelem a výsledná spotřeba energie bývá díky možnosti individuálního a přesného nastavení teploty nižší než u teplovodního systému.
Odpovídá:  Ing. Zdeněk Krejčí - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk